Geen afbeelding beschikbaar

29 oktober jarig: Fernando Álvarez de Toledo, hertog van Alva

De hertog van Alva staat door zijn keiharde optreden in de Nederlanden tijdens de Tachtigjarige Oorlog bekend als de ‘IJzeren Hertog’. In Spanje wordt hij echter bewonderd en gezien als één van de grootste generaals van zijn tijd. Fernando Álvarez de Toledo werd geboren op 29 oktober 1507.

Alva was de zoon van Beatriz Pimentel en Garcia Álvarez de Toledo y Zuniga, die al op relatief jonge leeftijd overleed. Hij werd daarom door zijn grootvader, Fadrique Álvarez de Toledo, tweede hertog van Alva, getraind in de krijgskunst en de politiek. Alva onderscheidde zich al op jonge leeftijd als een uitstekende militair. Hij voerde op 28-jarige leeftijd het bevel over het Spaanse leger tijdens het Beleg van Tunis in 1535. Alva werd in 1541 door keizer Karel V benoemd als Mayordomo mayor, de hoogste positie aan het Spaanse hof.

Alva behield deze positie ook onder Karels opvolger Filips II. Deze Spaanse koning stuurde de hertog in 1567 met 10.000 man naar de Nederlanden, waar na de Beeldenstorm in 1566 grote onrusten waren uitgebroken. Vrijwel meteen na zijn aankomst in Brussel richtte hij de Raad van Beroerten op. Deze raad, die door de Nederlanders de ‘Bloedraad’ werd genoemd, had als doel de personen die betrokken waren bij de Beeldenstorm en de Nederlandse Opstand te veroordelen. In vijf jaar tijd werden door deze raad zo’n 8950 mensen veroordeeld en geëxecuteerd.

Door zijn harde optreden joeg Alva echter steeds meer Nederlanders tegen zich in het harnas en na de executies van de graven van Egmond en Horne groeide het verzet. De Geuzen en de troepen van Willem van Oranje gingen de strijd aan met Alva’s soldaten en behaalden enkele grote overwinningen. De inname van Den Briel op 1 april 1572 is hiervan waarschijnlijk het bekendste voorbeeld.

Door zijn slechte gezondheid en gebrek aan succes in de Nederlanden besloot Alva in december 1573 het landvoogdschap van de Nederlanden neer te leggen. Tussen 1580 en 1582 onderwierp hij nog wel Portugal voor Filips II, waarna Alva op 11 december 1582 in Lissabon overleed.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.