Geen afbeelding beschikbaar

3 augustus jarig: Frederik Willem III van Pruisen

Als hij het Pruisische koningschap erft van zijn vader blijkt hij een mildere koning. Hij staat echter niet sterk in zijn schoenen, maakt verkeerde beslissingen en wordt gedomineerd door zijn vrouw Louise en de Russische tsaar Alexander I. In de Napoleontische oorlogen lijdt hij grote verliezen in de strijd tegen de Fransen. Frederik Willem III van Pruisen werd geboren op 3 augustus 1770.

Frederik Willem was de oudste zoon in een gezin van zeven kinderen. Zijn vader, Frederik Willem II, was de koning van Pruisen en zijn moeder was Frederika Louisa van Hesse-Darmstadt. Frederik Willem was een eerlijke maar ingetogen en verlegen jongen. Hij maakte in 1780 een Grand Tour door Europa en ging daarna in dienst van het Pruisische leger, wat gebruikelijk was voor Pruisische prinsen. Hij beklom geleidelijk de militaire ladder en diende in 1792 als kolonel toen Pruisen deelnam aan de Eerste Coalitie tegen de Franse Republiek. Het jaar daarop trouwde hij met Louise van Mecklenburg-Stralitz. Het was een gelukkig huwelijk, maar Louise oefende veel invloed uit over Frederik Willem en zijn politiek.

Na zijn militaire opleiding was Frederik Willem klaar voor het Pruisische koningschap, dat kwam toen zijn vader overleed in 1797. Als koning verschilde hij van zijn vader, die een onderdrukkend en wreed bewind had gevoerd. Frederik Willem hervormde de regering en ontsloeg de ministers van zijn vader. Ook probeerde hij Pruisen neutraal te houden in het internationale conflict met de opkomende Franse heerser Napoleon. Onder druk van Louise nam hij in 1805 toch deel van de Derde Coalitie tegen Napoleon. Frankrijk won dit conflict echter in 1806 en Pruisen moest veel van haar grondgebied afstaan. Frederik Willem werd bovendien tijdelijk verbannen naar Königsberg in Oost-Europa.

Frederik Willem mocht in 1809 terugkeren van Napoleon, op voorwaarde dat hij een trouwe bondgenoot zou blijven. In 1812 leed Napoleon echter een zware nederlaag bij zijn invasie van Rusland en Frederik Willem sloot zich bij Rusland aan. Hierdoor kreeg de Russische tsaar Alexander I veel zeggenschap over Pruisen en Frederik Willem had feitelijk weinig te zeggen in dit bondgenootschap.

Frederik Willem III van Pruisen stierf op 7 juni 1840, waarna hij werd opgevolgd door zijn zoon Frederik Willem IV.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.