Rowland Hill

3 december jarig: Rowland Hill

Aanvankelijk treedt hij in de voetsporen van zijn vader en wordt hij onderwijshervormer, maar gedurende zijn latere leven richt hij zich meer op het werk bij de Engelse posterijen. Daar voert hij een aantal belangrijke hervormingen door, waaronder de voorloper van de postcode en de introductie van de eerste postzegel ter wereld. Rowland Hill werd geboren op 3 december 1795.

Rowland Hill werd geboren op 3 december 1795 in de Engelse stad Kidderminster. Hij was de zoon van Thomas Wright Hill, een bekende hervormer op het gebied van onderwijs en politiek. Op twaalfjarige leeftijd kreeg Rowland een baan als student-leraar op Hill Top, de school van zijn vader. Hij gaf daar onder meer les in astronomie en verdiende daarnaast nog wat extra geld met het repareren van allerlei wetenschappelijke instrumenten.

Rowland naar Australië gestuurd

In 1819 begon Rowland zijn eigen school in Edgbaston, een welvarende wijk van Birmingham. Het was zijn ideaal om een onderwijsmodel op te zetten speciaal gericht op de middenklasse. Het resultaat was een opleiding die de nadruk legde op het motiveren van de student, in plaats van het aanjagen van angst en het gebruik van lijfstraffen. Rowland’s nieuwe model bleek zo succesvol dat de Britse overheid hem verzocht zijn idealen ook toe te passen op de kolonisatie van Australië. Tussen 1833 en 1839 was hij daarom betrokken bij de stichting van Adelaide, één van de eerste Australische steden die niet werd gebruikt als werkkamp voor veroordeelden.

Eerste postzegel

Ondertussen was Rowland zich ook gaan verdiepen in de posterijen en kwam hij tot de conclusie dat het Britse systeem log, langzaam en inefficiënt was. In 1837 publiceerde hij daarom de studie ‘Post Office Reform its Importance and Practability’, waarin hij pleitte voor de invoering van één uniform posttarief op basis van gewicht in plaats van op afstand. Twee jaar later kreeg Rowland een contract om zijn plan uit te voeren, wat in 1840 resulteerde in de introductie van de eerste plakkende postzegel, de Penny Black.

Rowland bleef uiteindelijk ruim twintig jaar werkzaam bij de Engelse posterijen en voerde nog vele andere vernieuwingen door. Zo besloot hij in 1858 de stad Londen te verdelen over acht districten met ieder een afzonderlijke code, de voorloper van de hedendaagse postcode. In 1860 werd hij als beloning voor bewezen diensten geridderd tot Knight Commander of the Order of the Bath. Rowland Hill overleed op 27 augustus 1879 in Londen, waarna zijn lichaam werd bijgezet in de Westminster Abbey.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!