Postzegels

De geschiedenis van de postzegel

De postzegel wordt alsmaar duurder door de krimpende hoeveelheid briefverkeer. Toen de postzegel werd uitgevonden, was correspondentie per brief juist in opkomst.

Voorloper van de postzegel

Voor de postzegel werden brieven verzegeld met een handstempel of werd er een markering met inkt op de brief gezet. De eerste handmatige postzegel werd uitgevonden door Henry Bishop in 1661. Bishop was de eerste officiële Postmaster General voor koning Karel II  van Engeland en introduceerde een aantal verbeteringen op het gebied van de post. In 1661 maakte hij de ‘Bishop mark’, een handmatige postzegel met de datum van ontvangst van de brief door het postbedrijf erop. Deze datum zorgde ervoor dat de postkoeriers het versturen van de brief niet konden uitstellen, omdat er een vaste termijn voor het verzenden was vastgesteld.

Rowland Hill

Het was de Britse leraar en uitvinder Rowland Hill die in 1840 de moderne postzegel uitvond. Hij voerde al langere tijd campagne voor een hervorming in de postdienst en bedacht dat een systeem van betaling voor het verzenden het beste zou werken. Op deze manier zouden brieven veilig, snel en goedkoop te verzenden zijn.

Penny Black

Op 6 mei 1840 was het zover, de eerste Engelse postzegel werd gedrukt: de Penny Black. De postzegel had een waarde van een cent (een penny) en op de zegel was een afbeelding van koningin Victoria in zwarte inkt gedrukt. Het portret van koningin Victoria was nagemaakt van een medaille van haar troonsbestijging in 1838. Het portret toonde een jeugdige Victoria en werd zestig jaar lang gebruikt. Bij latere postzegels werd ook gebruik gemaakt van jonge portretten van vorsten zodat ze allen een jeugdige uitstraling bleven hebben voor het publiek. De Penny Black werd in grote getale gedrukt, waardoor de zegel geen zeldzaamheid is voor verzamelaars. Wel is de postzegel erg geliefd omdat het de eerste postzegel ter wereld is.

 


Titel: Levenstekens- Gekaapte brieven uit het Rampjaar 1672
Redactie: Judith Brouwer
ISBN: 9789087044053
Uitgever: Verloren
Prijs: €35,-

   


Nederlandse postzegels

Op 1 januari 1852 werd de eerste Nederlandse postzegel gedrukt. Op de postzegel stond de tekst ‘postzegel’, de waarde van de zegel (vijf, tien of vijftien cent) en een portret van koning Willem III. Het publiek moest nog wel wennen aan de komst van de postzegel: in 1855 werd slechts vijftien tot twintig procent van de brieven voorzien van een postzegel. Mensen waren wantrouwig over het vooraf betalen en of de brief dan wel aan de deur werd afgeleverd. In 1877 werd de postzegel verplicht gesteld en kon men niet anders dan toegeven aan het nieuwe verschijnsel. Waar de postzegel in 2013 nog maar 54 cent kostte, stijgt de prijs de laatste jaren explosief. In elf jaar tijd is de prijs van de postzegel met honderd procent gestegen: in 2005 kostte de zegel nog 39 cent. De opkomst van andere, snellere communicatiemiddelen maakt fysieke post (met een ouderwetse postzegel) in veel gevallen overbodig.

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!