Geen afbeelding beschikbaar

3 juli jarig: Corneille

De Nederlandse Cobra-schilder Corneille is een van de belangrijkere naoorlogse kunstschilders. Aanvankelijk laat Corneille zich vooral inspireren door schilders als Pablo Picasso en Paul Klee, maar binnen de Cobra-beweging ontwikkelt hij zijn eigen stijl. Zijn werk komt in het teken te staan van het experiment, spontaniteit en blijdschap. Corneille werd geboren op 3 juli 1922 in Luik.


Corneille werd geboren als Guillaume Cornelis Beverloo als zoon van Nederlandse ouders. In Haarlem bracht hij het grootste deel van zijn jeugd door en hij studeerde aan een reclameschool, waar hij een interesse voor kunst ontwikkelde. Corneille besloot al snel dat hij kunstenaar wilde worden en vertrok in 1943 naar Amsterdam om verder te studeren aan de Rijksacademie. In deze periode ontmoette hij Karel Appel, met wie hij rond het midden van de jaren ’40 naar Luik reisde. Samen ontmoetten ze veel kunstenaars uit de zogeheten Jeune Peinture Belge, een groep van jonge Belgische schilders. Na hun terugkomst in Amsterdam gaf Corneille, na een eerste solotentoonstelling in 1946, samen met Appel een expositie.


In 1948 richtte Corneille samen met de Nederlanders Karel Appel, Jan en Constant Nieuwenhuijs, de Belgen Christiaan Dotremont en Joseph Noiret en de Deen Asger Jorn de Cobra-beweging op, een naam die verwijst naar de verschillende nationaliteiten van de oprichters. De beweging stond in het teken van het experiment en spontaniteit. De Cobrakunstenaars lieten zich vooral inspireren door kindertekeningen, primitieve volkskunst en kunst die gemaakt werd door geestelijk gehandicapten. Rond 1950 verhuisde Corneille naar Parijs, van waaruit hij verschillende reizen ondernam naar Noord-Afrika, Noord en Zuid-Amerika en de Antillen. Zijn ervaringen in het buitenland hadden een blijvende invloed op zijn werk. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de tropische landschappen, dieren en planten die vaak terug komen in zijn schilderijen.LeestipCobra 1948-1951 Cobra 1948-1951


€ 14.95 
 


Begin jaren ’60 kreeg Corneille verschillende belangrijke tentoonstellingen in steden als Amsterdam, Den Haag en Eindhoven. In 1962 vertegenwoordigde hij Nederland op de Biënnale van Venetië. Op latere leeftijd bracht Corneille enige tijd door in een inrichting, omdat hij zou leiden aan een bipolaire stoornis. In 2007 was hij weer beter, en woonde hij de opening van een tentoonstelling in het Cobra-museum bij. De laatste jaren van zijn leven trok Corneille zich terug in het Maison du Cedres in het Franse Val-d’Oise, waar hij tot zijn dood bleef schilderen. Corneille overleed hij op 5 september 2010. 

Bronnen


- Cultuurarchief.nl, ‘Corneille (1922-2010) Biografie’.


- Kunst-en-cultuur.infonu.nl, ‘Biografie en levensloop van (...)’.


Leestip


 Cobra 1948-1951 Cobra 1948-1951


€ 14.95 


Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!