Geen afbeelding beschikbaar

3 oktober jarig: Louis Aragon

“Uw voorstellingsvermogen, mijn beste man, is meer waard dan u zich voor kan stellen.” Louis Aragon begint zijn carrière als een surrealistisch schrijver en dichter. Later laat hij het surrealisme varen en gaat hij een belangrijke rol spelen in de Franse communistische partij. Louis Aragon werd geboren op 3 oktober 1897 te Parijs.

Louis Aragon werd geboren als zoon van Louis Andrieux, een oud politieprefect en senator, en Marguerite Toucas-Massillon. Doordat zijn vader dertig jaar ouder was dan zijn moeder, en bovendien getrouwd, werd Aragon door zijn grootmoeder en moeder opgevoed. Om publieke schande te voorkomen lieten zij Aragon geloven dat zijn zeventienjarige moeder zijn zuster was en zijn grootmoeder zijn moeder. Aragons moeder vertelde hem pas in 1917 de waarheid, toen hij op het punt stond af te reizen naar het front van de Eerste Wereldoorlog.

Na de oorlog raakte Aragon betrokken bij de opkomende surrealistische beweging, waarin hij een leidende rol ging spelen. In 1927 werd hij lid van de Franse Communistische Partij en in 1933 ging hij voor het partijblad L’Humanité schrijven. In de jaren ’30 ging hij zich meer bezighouden met communistische publicaties, waaronder de Commune en Ce soir.

Aragon trouwde in 1939 met de Russische schrijfster Elsa Triolet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het echtpaar in Vichy-Frankrijk en maakten zij allebei deel uit van het Franse verzet. Zij hielden zich in eerste instantie vooral bezig met het schrijven van antinazistische pamfletten, maar namen later ook deel aan gewapende acties van de Résistance.

Na 1945 werd Aragon één van de meest vooraanstaande communistische intellectuelen van Frankrijk. Hij keek erg op tegen de Sovjet-Unie en steunde dat land ook in het neerslaan van de Hongaarse Opstand in 1956. In de jaren ’60 begon Aragon echter steeds meer kritiek te uiten op het stalinisme en het harde ingrijpen van de Sovjets bij de Praagse Lente van 1968. Na de dood van zijn vrouw in 1970 keerde Aragon terug naar het surrealisme. Louis Aragon overleed op 24 december 1982 op 85-jarige leeftijd in zijn geboortestad Parijs.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.