30 augustus jarig: Theo van Doesburg

Theo van Doesburg had een veelzijdig talent en was creatief. Hij behoort tot de belangrijkste leden van De Stijl samen met onder andere Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Hij streeft naar een revolutie binnen de kunstsector en propageert dit met zijn in 1917 opgerichte tijdschrift De Stijl. Theo van Doesburg werd geboren op 30 augustus 1883 te Utrecht.

Theo Van Doesburg werd geboren als Christian Emil Marie Küpper. Hij kwam in 1883 ter wereld als zevende kind van fotograaf Wilhelm Küpper en Henrietta Margadant. Hij vernoemde zich later naar zijn schoonvader. Hoewel hij nooit echt een opleiding volgde was hij breed geïnteresseerd en wilde hij schilder en schrijver worden. Hij vond sociologie, literatuur, politiek, religie, schilderkunst, filosofie en ethiek interessant.

In 1899 begon hij te experimenteren met schilderen. Vincent van Gogh en Mathijs Maris waren zijn grote voorbeelden. Zijn schilderstijl kenmerkte zich aanvankelijk door het weergeven van leed en emotie van de mens. Dit veranderde in 1913 toen hij zich verdiepte in de abstracte kunst en de kunstenaar Kandinsky. In 1910 trouwde Van Doesburg met dichteres Agnita Feis. Vijf jaar later ontmoette hij Piet Mondriaan, die hem stimuleerde het plan waar Van Doesburg al enige tijd mee rondliep, door te zetten. Hij wilde een tijdschrift oprichten en daarmee de abstracte kunst promoten. In oktober 1917 bracht hij samen met onder andere J.J.P. Oud en Robert van 't Hoff de eerste editie van het tijdschrift De Stijl uit. In de jaren die volgden reisde hij naar België en Duitsland om voor de abstracte kunst en zijn tijdschrift meer aandacht te krijgen. In 1917 trouwde hij voor de tweede keer met Lena Milius.

Later ging hij zich vooral toeleggen op een nieuwe kunststroming: het dadaïsme. Zijn interesse voor deze stroming werd gewekt doordat hij met dadaïstische kunstenaars in aanraking kwam. Naast kunstenaar was hij ook architect, dichter, romanschrijver, fotograaf en interieurontwerper. In 1928 trad Van Doesburg een derde keer in het huwelijk met Nelly van Moorsel. Hij had geen kinderen. Iin februari van 1931 vertrok hij naar het Zwitserse Davos voor zijn jaarlijkse astma-aanvallen. Hij stierf daar op 7 maart 1931 onverwachts aan een hartaanval. Theo van Doesburg werd 47 jaar.



<h3>Bronnen</h3>
-      Architectenweb.nl, <a href="http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?ID=545">Theo van Doesburg - archipedia</a>

-      Static.digischool.nl, <a href="http://static.digischool.nl/ckv1/architectuur/doesburg/doesburg1.htm">Theo van Doesburg</a> (5-02-2010)

-      Kubisme.info, <a href="http://www.kubisme.info/kb194.html">Theo van Doesburg</a> (14-05-2012)

&nbsp;

<strong>Afbeelding</strong>

-      Wikimedia Commons/Archief Theo en Nelly van Doesburg, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Theo_van_Doesburg_in_military_ser... van Doesburg in (...)</a>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!