31 augustus jarig: Amalia van Solms

Amalia van Solms is gravin van Braunfels en de kleindochter van de zus van Willem van Oranje. Als vrouw van stadhouder Frederik Hendrik heeft zij veel macht op het beleid in de Republiek. Deze macht gebruikt ze om de positie van de Oranjes te versterken. Amalia van Solms werd geboren op 31 augustus 1602 te Braunfels.

Amalia van Solms is de dochter van Johan Albrecht I van Solms-Braunfels en Agnes van Sayn-Wittgenstein. Haar jeugd bracht ze door op het Slot van Braunfels aan de rivier de Lahn. Toen ze achttien jaar oud was kwam ze als hofdame van Elizabeth Stuart en Frederik V van de Palts (kleinzoon van Willem van Oranje) naar Den Haag. Daar leerde zij Frederik Hendrik, haar achterneef, kennen.

Onder druk van de stervende broer van Frederik, stadhouder Maurits, trouwde Amalia met Frederik. Ondanks de dwang pasten zij goed bij elkaar. Samen kregen ze negen kinderen, zeven dochters en twee zonen, waarvan er vier op zeer jonge leeftijd overleden. Na de dood van Maurits werd Frederik stadhouder. Hij wist zijn invloed op het beleid in de Republiek sterk te vergroten, waarmee ook de invloed van Amalia groeide.

Amalia zorgde er voor dat het ceremonieel in het Haagse hofleven tot bloei kwam. Ze wilde het aanzien van de Oranjes binnen Europa vergroten en ze deed dit ook door huwelijken van haar kinderen te arrangeren. Ze was betrokken bij het huwelijk van haar oudste zoon Willem II met Maria I Stuart van Engeland en bij het huwelijk van haar dochter Albertine Agnes met de Friese stadhouder Willem Frederik. Hierdoor werden de Duits-Friese en de Nederlandse Nassaus verbonden.

Amalia bemoeide zich ook met de buitenlandse politiek. Tijdens onderhandelingen met Spanje wist ze vroegere bezittingen van Willem van Oranje, zoals Turnhout, in handen te krijgen. Na het overlijden van Frederik in 1647 en Willem II in 1650 nam de invloed van Amalia sterk af. Tot haar dood op 8 september 1675 stortte ze zich vooral op het bouwen en verbouwen van paleizen, zoals Huis ten Bosch.

<h3>Bronnen</h3>
<p>-          Historici.nl, <a href="http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/DVN/lemmata/data/AmaliaVanSo... target="_blank">Amalia van Solms-Braunfels (...)</a> (05-02-2013)</p>
<p>-          Amaliavansolms.org, <a href="http://www.amaliavansolms.org/joomla15/index.php?option=com_content&amp;... target="_blank">Amalia van Solms</a></p>
<p> </p>
<p>Afbeelding</p>
<p>-          Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerard_van_Honthorst_-_Frederick_... target="_blank">Gerard van Honthorst - Frederick (...)</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.