Geen afbeelding beschikbaar

31 augustus jarig: Caesar, Amalia van Solms, Maria Montessori en Wilhelmina

Elk van deze vier mensen had niks met elkaar te maken. Hun enige band was dat ze stuk voor stuk een machtspositie hadden. Toch is er meer dan dat: ze zijn allemaal op 31 augustus geboren.

Caligula (12 - 41),

Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus beter bekend als Caligula, was de Romeinse keizer van 37 tot 41 na Christus. Hij werd geboren op 31 augustus en had een ongelukkige jeugd. Zijn vader Germanicus stierf toen Caligula zeven was  zijn moeder Agrippina beschuldigde de toenmalige keizer Tiberius van de moord op haar man. Seianus, prefect  van de Praetoriaanse garde, schakelde toen één voor één de familie van Caligula uit, zij het door moord of door verbanning. Alleen Caligula bleef over, die in 37 Tiberius opvolgde. Verschillende bronnen beweren dat Caligula tijdens zijn bewind wreed was, talloze seksuele schandalen onderging en als een gestoorde tiran heerste. Caligula werd begin 41 vermoord en werd opgevolgd door zijn oom Claudius.

Amalia van Solms (1602 - 1675)

was Gravin van Braunfels en de vrouw van Frederik Hendrik van Oranje. Ze werd geboren op 31 augustus. Amalia was de dochter van Albrecht I van Solms-Braunfels, de zoon van de zus van Willem van Oranje. Ze leerde op 18-jarige leeftijd haar neef Frederik Hendrik kennen, met wie zij in 1625 trouwde. Uit hun huwelijk kwamen negen kinderen voort - hoewel vier van hen op vroege leeftijd overleden - waaronder Willem II van Oranje. Ook was zij de drijvende hand achter het huwelijk van Willem II met Maria I Stuart, koningin  van Schotland. Amalia overleed op 8 september 1675.

Maria Montessori (1870 - 1952)

was een Italiaans arts en pedagoog, voornamelijk bekend door het naar haar vernoemde montessorionderwijs. Ze werd geboren op 31 augustus in Chiaravalle, Italië. In 1896 studeerde ze af als arts, waarna haar drang om jonge kinderen te helpen al snel groeide. Hieruit sprong het montessorionderwijs voort, waarbij het uitgangspunt is dat opvoeding en onderwijs moeten inspelen op de behoeftes van de zelfontplooiing van een kind. Montessori bezocht veel landen, waaronder Nederland, en er werden talloze montessorischolen opgericht. Ze overleed op 6 mei 1952 en is begraven in Noordwijk.

Wilhelmina Helena Pauline Maria (1880 - 1962)

was Koningin der Nederlanden van 1890 tot 1948. Ze werd geboren op 31 augustus als enig kind van koning Willem III en zijn tweede vrouw Emma van Waldeck-Pyrmont. In 1902 werd Wilhelmina ernstig ziek. Ze bleek tyfus te hebben, wat Nederland grote zorgen bracht. Wilhelmina was namelijk de laatste Oranje en zonder erfopvolging zou de troon naar een Duitser gaan. Haar conditie verbeterde, hoewel het nog lang mocht duren voordat ze haar eerste kind Juliana kreeg. Zodra zij de troon besteeg, trok Wilhelmina zich terug op paleis Het Loo. Een van de laatste keren dat ze in het openbaar verscheen, was bij de 18e verjaardag van haar kleindochter Beatrix. Wilhelmina overleed op 28 november 1962.

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!