Al sinds Nederland een monarchie werd, zijn er mensen die het koningshuis willen afschaffen. Zoals de republikeinen die gaan protesteren op koningsdag.
Koningin Wilhelmina
Wat vonden de ex-keizer en zijn familie van de ontwikkelingen in Duitsland? En wat vonden zij van Hitler en de NSDAP?
Op 6 september 1898 besteeg de 18-jarige prinses Wilhelmina de troon in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
De eik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout is Boom van het Jaar. Deze boom, die liefkozend bekendstaat als ‘troeteleik’, stond op historische grond.
Op 10 mei 1940 ontwaakte Nederland in oorlog. De vrees werd bewaarheid, de Duitsers vielen het land binnen. Na 5 dagen strijd versloegen zij de Nederlandse verdedigers en bezetten het land.
Aan het eind van de 19e eeuw groeide de verjaardag van prinses Wilhelmina uit tot nationale feestdag. Inmiddels is koningsdag niet meer weg te denken.
Sinds de bouw van paleis Het Oude Loo in 1689, blijft het paleis zich uitbreiden en vernieuwen.
In 1937 ontstaat er strijd rondom de Nederlandse vlag. De NSB ziet graag de Prinsenvlag terugkomen, anderen Rood-wit-blauw. Wilhelmina hakt de knoop door.
De Staten-Generaal achtte Willem III niet langer geschikt om te regeren. Op 23 november 1890 werd Emma daarom officieel beëdigd als koningin-regentes.
Zolang de Gouden Koets gerestaureerd wordt, gaat de koning op prinsjesdag met de Glazen Koets op rijtoer door Den Haag.
Het Wilhelmus werd rond 1570 geschreven voor stadhouder Willem van Oranje op de melodie van het Franse liedje Chartres. In 1932 werd het het volkslied.
Sittard 1949 – Na jaren van plannen maken is het eindelijk zover. Nederland krijg delen van Duits grondgebied als compensatie voor geleden oorlogsschade.