Melitta Benz, uitvindster van het koffiefilter

31 januari jarig: Melitta Bentz

Melitta Bentz werd geboren op 31 januari 1873 in Dresden en was een eenvoudige huisvrouw. Ze ergerde zich aan de koffiedrab die eind negentiende eeuw bij het bereiden van koffie in de kop achterbleef. Ze bedacht daarom een nieuwe manier van koffiezetten met een papieren filter in een schaaltje. Hierdoor werd bekend als uitvinder en ondernemer. Haar vinding groeide uit tot een groot succes. 

Het is onbekend of Melitta Bentz in haar jeugd onderwijs heeft genoten. Wat wel bekend is, is dat ze getrouwd was met Johannes Bentz. Met hem kreeg ze in 1899 zoon Willy en in 1904 beviel ze van een tweede zoon, Horst. Ze sleet haar dagen met het zorgen voor de kinderen en het huishouden. Ze ergerde zich echter aan de methoden van koffiezetten die toen gebruikelijk waren. Een percolator ‘overzette’ de koffie volgens haar en de toenmalige espressomachines lieten veel koffiedik achter in de koffiekop. Daarnaast was het veel werk om de linnen koffiezakjes na gebruik uit te wassen.

Uitvinding van het koffiefilter

Bentz bedacht dat een filter de oplossing zou zijn. Met een spijker sloeg ze gaten in een messing schaaltje en ze legde hier een stuk vloeipapier in uit een schoolschrift. Ze stopte gemalen koffie in het schaaltje en overgoot dit met kokend water. Het koffiefilter was geboren. Tijdens een koffiekransje met vriendinnen werd er zo enthousiast gereageerd, dat ze besloot een patent aan te vragen voor haar vinding. Daarna ging ze met haar man op zoek naar beter papier voor het filter. Op 15 december 1908 besloot het echtpaar de Firma M. Bentz op te richten. Met 1200 verkochte filters in het eerste jaar was de onderneming meteen een succes.

Groeiend bedrijf

Na enige tijd gaf haar man zijn baan op en gingen haar twee zoons ook meewerken in het bedrijf. In 1915 verhuisden ze naar een groter pand en waren er al 15 medewerkers in dienst. Een grote uitbreiding volgde in 1920. De vorm van het filter werd in 1937 aangepast naar de bekende kegelvorm. Zo ging er nog minder koffiesmaak tijdens het zetten verloren.

De Duitse firma, tegenwoordig bekend als Melitta, wordt nog steeds gerund door nazaten van de oprichtster, Melitta Bentz. Ze overleed in 1950 op 77-jarige leeftijd in Holzhausen.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!