Geen afbeelding beschikbaar

4 mei jarig: Audrey Hepburn

Ze was één van Hollywoods meest geliefde actrices, een stijlicoon, filantrope en werd postuum uitgeroepen tot de mooiste vrouw ooit. Filmster Audrey Kathleen Hepburn- Ruston werd geboren op 4 mei 1929 te Brussel en groeide op in bezet Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Audrey was het eerste kind van de Britse bankier Joseph Anthony Hepburn-Ruston en de Nederlandse barones Ella van Heemstra, dochter van de burgemeester van Arnhem en later gouverneur van Suriname. Audrey’s vader ontpopte zich in de jaren ‘30 tot een fanatieke fascist. Ook bedroog hij zijn vrouw met het kindermeisje, waarop het stel in 1935 scheidde. Audrey ging hierna met haar moeder in Arnhem wonen. Al op 5-jarige leeftijd had ze haar passie voor ballet ontdekt en in Arnhem ging ze op balletles bij de Muziekschool.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en Nederland in mei 1940 door Duitsland werd bezet, nam Audrey de naam Edda van Heemstra aan, om zo haar Engelse afkomst te verbloemen. Tijdens de oorlog danste ze af en toe in het geheim voor publiek om geld te verdienen voor het verzet. Na 1944 werd de situatie voor Audrey en haar moeder echter moeilijker, door de geallieerde landing bij Arnhem, beter bekend als operatie Market Graden, en de gevechten met de Duitsers die hierop volgden. Hier kwam de Hongerwinter van ‘44-’45 ook nog bij. Bovendien werden de oom en neef van Audrey voor haar ogen doodgeschoten, omdat ze actief waren in het verzet.

Na de oorlog verhuisde Audrey met haar moeder naar Amsterdam, waar ze ballet- en toneellessen nam. In 1947 had ze haar eerste filmrolletje te pakken als KLM stewardess in Nederlands in zeven lessen. Een jaar later vertrok ze naar Londen om te dansen bij de Rambert Dance Company.Ze was echter te lang en te mager (wegens slechte voeding in de oorlog) om prima ballerina te worden. Daarom begon ze zich vanaf die tijd te focussen op acteren. Al snel volgden er verschillende rollen in het theater en kreeg ze uitnodigingen om op Broadway te spelen, waarna ze naar Amerika vertrok. In 1953 deed Hepburn auditie voor de film Roman Holiday. Eigenlijk zou de rol naar Elizabeth Taylor gaan, maar regisseur William Wyler was zo onder de indruk van Hepburn dat hij haar castte. Hepburns eerste film was metten een gigantisch succes en ze won er zelfs een Oscar mee. Ze had hiermee haar naam in Hollywood gevestigd en groeide uit tot één van de grootste filmsterren ooit.

Op latere leeftijd werd Hepburn naast haar films, vooral geroemd om haar stijlgevoel en generositeit. Zo was ze sinds 1954 al actief voor UNICEF, wat ze tot haar dood zou blijven. Ze voelde zich naar eigen zeggen zo betrokken bij het leed in de wereld door haar eigen ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hepburn trouwde twee keer, met acteur Mel Ferrer en met de Italiaanse psychiater Andrea Dotti. Met beide kreeg ze een zoon. Audrey Hepburn stierf op 20 januari 1993 aan kanker, op 63-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.