Geen afbeelding beschikbaar

5 augustus jarig: de Zangeres Zonder Naam

Mary Servaes wordt op 36-jarige leeftijd ontdekt als zangeres door zanger Johnny Hoes, die door haar stemgeluid aanvankelijk denkt dat hij naar een kind luistert. Zingend onder de artiestennaam Zangeres Zonder Naam verovert ze de harten van het Nederlandse publiek. Mary Servaes-Bey werd op 5 augustus 1917 geboren in Leiden.

Maria “Rietje” Bey werd geboren in een Leids arbeidersgezin van tien kinderen. Als kind had ze veel last van haar heup, wat voor loopproblemen zorgde. Hiervoor werd ze vaak behandeld, maar ze bleef op latere leeftijd veel last hebben van deze toestand. Op jonge leeftijd bekeerde Mary tot het rooms-katholicisme, wat zorgde voor een breuk met haar protestantse ouders. Ze verhuisde eerst naar Kampen en toen naar Maastricht, waar ze haar grote liefde Jo Servaes ontmoette. In Maastricht begon Mary haar zangloopbaan als zangeres in cafés.

Haar doorbraak kwam echter pas in 1957, toen zanger Johnny Hoes haar ontdekte. Mary leverde de achtergrondzang op een demo van een vriend. Toen Hoes deze demo beluisterde, dacht hij aanvankelijk dat het om een kind ging. Toen hij er achter kwam dat de zangeres al 36 jaar oud was, raakte hij geïntrigeerd door haar stemgeluid en bood hij haar een contract aan. Hoes had geen naam voor het stemgeluid van Mary en noemde haar daarom de Zangeres Zonder Naam. Onder die artiestennaam behaalde Mary in 1959 haar eerste hit, Ach vaderlief, toe drink niet meer. Ze ontving van sommigen kritiek op haar typische levensliederen, maar werd door het merendeel geliefd.

In de jaren ’60 en ’70 bleef de Zangeres Zonder Naam populair en maakte ze hits zoals De Blinde Soldaat (1962), Mexico (1969) en ’t Was aan de Costa del Sol (1975). Ze groeide voor veel fans uit tot een symbool voor liefde en hoop. Na het maken van Luister Anita (1977), een politiek geladen plaat gericht tegen homohaat, werd de Zangeres Zonder Naam een boegbeeld voor de homorechtenbeweging.

In 1987 gaf de Zangeres Zonder Naam haar eindconcert en zette ze er voorgoed een punt achter. Ze wilde graag van haar pensioen genieten samen met haar echtgenoot Jo Servaes, maar deze overleed plots in 1990. De Zangeres Zonder Naam overleed zelf op 23 oktober 1998.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.