5 december jarig: paus Julius II

Zijn bijnamen zijn de ‘Gevreesde paus’ en de ‘Oorlogspaus’ en zijn tijd in het Vaticaan kenmerkt zich door een voortdurende strijd om de invloed van de Kerk uit te breiden. Daarnaast wordt hij herinnerd als een beschermer van de kunsten en de grondlegger van de Sint Pieter. Julius II werd geboren op 5 december 1443.

Julius II werd geboren als Giuliano della Rovere, zoon van Rafaello della Rovere en Theodora Manerola. Hij was de neef van paus Sixtus IV, waardoor Julius al op jonge leeftijd in aanmerking kwam met de kerkelijke hiërarchie. Julius werd opgevoed door de Fransicanen, waarna hij in 1471 door zijn oom werd benoemd als bisschop van het Franse Carpentras. Hij kreeg in 1483 een buitenechtelijke dochter, Felice della Rovere, met Lucrezia Normanni. Hoewel er een taboe rustte op het krijgen van kinderen door geestelijken werd hier niet vreemd van opgekeken.

Na zijn toetreding tot het College van Kardinalen in 1471 raakte Julius steeds vaker in conflict met Rodrigo Borgia, de latere paus Alexander VI. Julius behield onder de opvolger van zijn oom, paus Innocentius VIII, nog veel invloed, maar onder Alexander VI werd hij gedwongen te vluchten. In deze tijd sloot Julius een bondgenootschap met de Franse koning Karel VIII om Napels in te nemen.

Na de dood van Alexander VI in 1503 probeerde Julius zelf paus te worden, maar hij verloor de verkiezingen van Pius III. Deze paus stierf echter al na 26 dagen, waarna Julius Alexanders buitenechtelijke zoon Cesare Borgia met een list zo ver kreeg hem te steunen. Julius werd op 1 november 1503 uitgeroepen tot paus. Meteen na zijn aanstelling keerde Julius II zich echter tegen Borgia en liet hij zijn troepen grote delen van de Romagna veroveren. Hij richtte zich daarna tegen de toenemende invloed van Venetië en versloeg deze republiek met behulp van de Fransen en het Heilige Roomse Rijk.

Naast zijn reputatie als oorlogspaus toonde Julius zich ook een beschermer van de kunsten. Hij was onder andere bevriend met Bramante, Rafaël en Michelangelo. Verder legde hij in 1507 de eerste steen voor de nieuwe Sint Pieter. Julius II overleed 21 februari 1513 aan een hevige koorts.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.