Geen afbeelding beschikbaar

6 januari jarig: Richard II, Jeanne d’Arc en Victor Horta

Ze hoort als ze dertien jaar is de stemmen van aartsengel Michaël en van god. Op dat moment is Frankrijk in het noorden bezet door de Engelsen. 'Bevrijdt het land!' roepen de stemmen haar op. Ze trekt een harnas aan en verkleed als man trekt ze ten strijde. Jeanne d’Arc werd geboren op 6 januari 1367.

Een Engelse koning, een Frans boerenmeisje en een Vlaamse kunstenaar. Richard II, Jeanne d'Arc en Victor Horta lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben. Toch delen ze minstens één ding: 6 januari, hun geboortedag.


Richard II (1367-1400) werd geboren op 6 januari 1367 tijdens het koningschap van zijn grootvader Koning Edward III. Omdat zijn vader en oudere broer stierven voordat zijn opa te overlijden kwam, werd de jonge Richard de erfopvolger. Edward III overleed toen Richard tien jaar oud was, waardoor hij koning van Engeland werd. Tijdens zijn bewind probeerde hij een einde te maken aan de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) met Engeland. Tevens voerde hij een zware belasting in die leidde tot de Boerenopstand van 1381. Richard kennen we nu vooral door het toneelstuk van Shakespeare getiteld ‘De tragedie van Koning Richard de Tweede’. Richard II had een opvliegend karakter en liet zichzelf omringen door slechte adviseurs. Hij trouwde met Anna van Bohemen, dochter van keizer Karel IV van het Heilige Roomse Rijk. Twee jaar na de dood van Anna in 1394 trouwde Richard met Isabella van Valois, dochter van Karel VI van Frankrijk. Beide huwelijken leverden geen kinderen op. Er was veel onvrede over het bewind van Richard en in 1399 werd hij opzij gezet door zijn neef Hendrik en opgesloten in de Toren van London. In 1400 werd Richard II vermoord te York in het kasteel Pontefract.


Jeanne d’Arc (1412-1431) werd geboren op 6 januari 1412 in de Franse plaats Domrémy. Het was de tijd van de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) met Engeland. Frankrijk was in het noorden bezet door de Engelsen. Nadat Karel VI kinderloos was overleden in 1422, zat Frankrijk zonder koning. Jeanne kwam uit een boerengezin van redelijk welgestelde boeren. Ze beweerde sinds haar dertiende stemmen te horen van de heiligen Catharina en Margaretha, van de aartsengel Michaël en van God. Ze vertelden haar dat het land bevrijd moest worden van de Engelsen. Vanwege haar ideeën werd ze in eerste instantie beschuldigd van ketterij, maar niet vervolgd. Ze stak zichzelf in een harnas en voegde zich gekleed als man bij de Franse troepen. Op 8 mei 1429 gaven de Engelsen dankzij het nu energieke Franse leger het beleg van de stad Orléans op. Het succes van een zeventienjarig boerenmeisje sprak tot ieders verbeelding. In 1430 werd Jeanne gevangengenomen. De Engelsen brachten haar in 1431 voor de Inquisitie. Op 30 mei 1431 werd ze verbrand op de brandstapel in Rouen. Jeanne d’Arch werd op 16 mei 1920 door Paus Benedictus XV heilig verklaard.


Victor Horta (1861-1947) werd geboren op 6 januari 1861 in Gent. Hij was de zoon van een schoenmaker en volgde middelbaar onderwijs aan het Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht. Hij volgde een kunstopleiding waar hij zich de  stijl van de Beaux-arts, een stroming uit de periode 1885 tot 1920, eigen maakte. Deze stijl der schone kunsten kenmerkte zich door pompeuze gebouwen met natuursteen, klassieke versiering, brede trappen, symmetrische bouw en wijde bogen. Victor ging na zijn opleiding werken als intereurontwerper in de wijk Montmartre te Parijs. In 1880 keerde hij terug naar België en trouwde hij met Pauline Heyse. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Art Nouveau en Jugendstil kunststromingen.  Vanaf 1885 had Victor Horta zijn eigen praktijk als architect. Hij overleed op 8 september 1947. Bekende gebouwen van hem zijn het Volkshuis te Brussel, het Grafmonument voor Désiré Lesaffre, het Museum voor de Schone Kunsten te Doornik en Warenhuis Absalon te Brussel.

Personen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.