Jeanne d'Arc biografie geschiedenis

Jeanne d’Arc: nationale heldin van Frankrijk

Ze is één van de grootste heldinnen uit de Franse militaire geschiedenis. Ze speelde een doorslaggevende rol in de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) maar werd door de Bourgondiërs uitgeleverd aan de Engelsen, waarna ze op de brandstapel belandde. De in 1920 heilig verklaarde Jeanne d’Arc was een bijzondere jonge vrouw.

Een boerendochter uit Domrémy

Jeanne d’Arc werd vermoedelijk in 1412 geboren als meisje van eenvoudige komaf. Ze groeide op als boerendochter in het plaatsje Domrémy, gelegen in de Franse Vogezen. In de tijd dat ze leefde woedde de Honderdjarige Oorlog al jaren. Dit conflict tussen de Fransen en de Engelsen had vooral de heerschappij over Frankrijk als inzet. Toen Jeanne een jaar of 13 was, hoorde ze naar verluid stemmen die van heiligen afkomstig waren. Eén van de stemmen was afkomstig van de aartsengel Michaël. De stemmen vertelden haar dat ze de Franse kroonprins te hulp moest schieten in zijn strijd tegen de Engelsen. Ze moest ervoor zorgen dat de kroonprins naar Reims kon gaan om zich daar tot Franse koning te laten kronen.

De Engelse overheersing in Orléans

Deze Franse kroonprins was Karel VII (1403-1461), die in die tijd slechts controle had over een klein deel van Frankrijk. Nadat Jeanne de stemmen in haar hoofd hoorde, besloot ze naar Karel VII toe te gaan. Echter, om met de koning naar Reims te gaan, moest ze eerst helpen de stad Orléans te bevrijden van de Engelse overheersing.

Jeanne d'Arc biografie geschiedenisMannelijke kleding

Voordat Jeanne naar Karel VII trok, bezocht zij eerst een graaf in Vaucolais. Aan deze graaf vroeg ze hulp om richting Karel VII te kunnen vertrekken. De graaf twijfelde eerst, maar zegde uiteindelijk zijn hulp toe. Van hem kreeg Jeanne een paard, een zwaard en een aantal man tot haar beschikking. Ook kreeg ze mannelijke kleding, zodat ze niet te veel op zou vallen. Ze vertrok met haar gezelschap richting Chinon, waar Karel VII en zijn hofhouding woonden. In februari 1429 kwam ze aan.

De twijfelende kroonprins

Karel stond aarzelend tegenover de bedoelingen van Jeanne. Hij was wel op de hoogte gebracht van haar bezoek, maar omdat hij twijfelde over haar goede bedoelingen liet hij haar eerst onderzoeken door een aantal vooraanstaande geestelijken uit de buurt. Hij wilde weten of ze wel echt een goed christen was en of ze wel echt maagd was, zoals ze zei. Ze doorstond verschillende testen en de geestelijken raadden Karel aan om een ontmoeting met Jeanne te organiseren.  

De ontmoeting met Karel VII

Karel wilde deze ontmoeting niet onder vier ogen laten plaatsvinden. Hij liet Jeanne binnen komen terwijl hij zelf in het gezelschap van andere hooggeplaatste edelen was. Karel VII zat niet op zijn troon, zodat het voor Jeanne moeilijk was om hem te herkennen.  Ze herkende de kroonprins echter meteen en knielde voor hem neer. Vanaf dat moment vertrouwde Karel haar en hij besloot haar te helpen bij haar plannen om Orléans te veroveren.

De overwinning in Orléans: een geschenk van God?

Karel VII gaf Jeanne wapens en voorraden mee. Ook stuurde hij een leger met haar mee. Op 6 mei 1429 begon het beleg van Orléans. De maagd Jeanne d’Arc was toen rond de zeventien jaar oud, maar wist het moreel van de Franse troepen enorm op te krikken. Steeds meer Fransen geloofden dat ze was gestuurd door God om hen aan een overwinning te helpen. Onder leiding van Jeanne waren de Fransen aan de winnende hand. Op 8 mei 1429 verloren de Engelsen de controle over de stad Orléans, de Franse overwinning was een feit.

Beleg van Orléans, 1428-1429 Jeanne d'Arc

De kroning in Reims

Onder leiding van Jeanne volgden nog meer overwinningen, waardoor de weg naar Reims bijna geheel in Franse handen kwam. Daarop vertrok kroonprins Karel VII richting Reims om zich tot koning van Frankrijk te laten kronen. Op 17 juni 1429 was het zover: Jeanne was bij de kroning aanwezig.

De nederlaag in Parijs

De strijd was echt nog niet gestreden en Jeanne trok vervolgens met een leger naar Parijs om deze stad te veroveren. Hier was het gedaan met haar successen. Het leger van Jeanne bleek minder sterk dan ze dacht en in Parijs werd ze opgepakt door Bourgondiërs, een zelfstandig volk dat zich verzette tegen de Fransen. Zij waren de Engelsen goed gezind en leverden Jeanne aan hen uit.

Het proces tegen Jeanne d’Arc

De Engelsen klaagden Jeanne aan wegens ketterij. Het was immers niet toegestaan om te zeggen dat je door God gestuurd was wanneer dit niet zo was. Ook mocht je als vrouw niet in mannenkleren lopen. Alle rechters die betrokken waren bij haar proces waren op de hand van de Engelsen. Uiteindelijk werd Jeanne op 30 mei 1431 op de brandstapel ter dood gebracht. Toch zou haar inbreng in de Honderdjarige Oorlog van doorslaggevend belang zijn. Door de inzet van Jeanne d’Arc was het moreel van de troepen een stuk hoger en de troepen van Karel VII behaalden ook na Jeanne d’Arcs dood de ene overwinning na de andere. In 1453 kwam er zo definitief een einde aan de Honderdjarige Oorlog in het voordeel van de Fransen. Jeanne d’Arc is altijd een heldin voor de Fransen gebleven.

Leestips-Boeken

 

Titel: Joan of Arc. Reality and myth
Redactie: Jan van Herwaarden
ISBN: 9065504125
Uitgever: Verloren
Prijs: € 13,-

 

 

Afbeeldingen

Wikimedia Commons, 'Joan of Arc om horseback'

Wikimedia Commons, 'Joan of Arc'

Wikimedia Commons, '1490s depiction of the Siege of Orleans of 1429', Martial d'Auvergne

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Lees Archeologie Magazine

Lees het  komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.