Dudok

6 juli jarig: Willem Dudok

Willem Dudok is een Nederlandse architect en stedenbouwkundige. Ondanks dat Dudok niet als architect is opgeleid weet hij tientallen gebouwen te ontwerpen, waaronder vele scholen, het raadhuis van Hilversum en de Stadsschouwburg in Utrecht. Zijn originele stijl levert hem nationale én internationale erkenning op. Willem Dudok werd geboren op 6 juli 1884 te Amsterdam.

Willem Dudok groeide op in een muzikaal gezin. Zijn vader Johannes was een bekende violist en zijn moeder een getalenteerd pianiste. Willem was ook zijn leven lang muziekliefhebber en speelde al op jonge leeftijd moeilijke pianostukken. Naast de muziek tekende Dudok in zijn jeugd ook graag.

Nadat hij drie jaar de HBS volgde sloot Dudok zich in 1900 aan bij het leger, waar hij nog een tijd aan de militaire academie studeerde. Daar werd hij steeds enthousiaster over het vak bouwkunde. Tijdens zijn militaire loopbaan maakte Dudok in zijn vrije tijd ontwerpen, voornamelijk voor grote huizen. In 1909 kwam een ontwerp van Dudok voor het eerst echt van de grond. In Den Helder werd een tehuis voor militairen gebouwd.

In 1911 was Dudok inmiddels eervol ontslagen bij het leger toen hij trouwde met Aletta Smit. Met haar kreeg hij een zoon en een dochter. Dudok solliciteerde bij verschillende steden naar een baan bij de gemeentewerken. Hij mocht aan de slag in Leiden, waar hij voornamelijk schoolgebouwen ontwierp. Vanaf 1914 richtte hij zich samen met zijn vriend en architect Jacobus Oud ook op stedenbouwkundige projecten, zoals de bouw van een arbeiderscomplex in Leiderdorp.

Hilversum gaf hem in 1915 de leiding over alle bouwprojecten. Dudok kreeg er de kans om zijn eigen stijl te ontplooien. Hij verwerkte elementen van architect Hendrik Petrus Berlage, zoals het gebruik van bakstenen, maar ook van de Amerikaan Frank Lloyd Wright in zijn werk. Dudok’s gebouwen kenden daardoor meestal een asymmetrisch ontwerp met rechte lijnen en verschillende lagen.

Enkele bekende gebouwen die Dudok ontwierp zijn het raadshuis van Hilversum, de oorspronkelijke Bijenkorf in Rotterdam en de Stadsschouwburg in Utrecht. Zijn stijl viel vooral in het buitenland erg in de smaak. Hij ontving onderscheidingen van architectuurinstituten uit onder meer Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië. Willem Dudok overleed op 6 april 1974 te Hilversum.

Leestip:

dudokWonderlijkheden – Willem Marinus Dudok: netwerken & inspiratiebronnen
Auteur: Lara Voerman (tekst) en Iwan Baan (beeld)
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087048143
Winkelprijs: €19,95- 

Bestel Wonderlijkheden

 

Bronnen

-          Historici, Dudok, Willem Marinus (4-7-2013)

-          ’t Gooi, W.M. Dudok, Architect (4-7-2013)

-          Nederlands Architectuur Instituut, Dudok, Willem Marinus (4-7-2013)

Leestips-Boek

 

Raadhuizen Raadhuizen

€ 32.50

 

Meer weten

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!