Geen afbeelding beschikbaar

21 februari jarig: Hendrik Petrus Berlage

Hendrik Petrus Berlage werd tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse architecten. Deze invloeden bracht hij mee naar Nederland waar hij als bekend architect grote delen van het centrum van Amsterdam en Den Haag heeft vormgegeven. De Amerikaanse invloed bleef altijd aanwezig bij Berlage, en hij beïnvloedde op zijn beurt weer allerlei toekomstige architecten. Hendrik Petrus Berlage werd geboren op 21 februari 1856.

Berlages Jonge jaren

Hendrik Petrus Berlage werd als kind van een welvarende familie geboren op 21 februari 1856. Na zijn eerste dagen op de Amsterdamse Keizersgracht te hebben doorgebracht verhuisde zijn familie na zijn geboorte naar Arnhem. Hier zou Berlage uiteindelijk onderwijs volgen aan de Hoge Beroeps School. Tijdens zijn studie stierf Berlages moeder. Dit en het hertrouwen van zijn vader, was van grote invloed op Berlage. Zijn schoolresultaten leden eronder.

Markante ontwerpen

Desondanks wist Berlage toch op de ETH, de Eidgenössische Technische Hochschule te Zürich, terecht te komen. Hier werd hij beïnvloed door grote architecten als Semper. Vanaf 1889 begon Berlage een zelfstandige carrière als architect. De stijl van Berlage viel onder allerlei experimentele neostijlen en het radicale liberalisme. Dit viel goed bij bepaalde politici die hem uiteindelijk naar voren schoven om verschillende van zijn meesterwerken te produceren. Zo mocht hij de Beurs van Amsterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag ontwerpen.

Beste ontwerp

Berlage geloofde dat er een stijgende lijn in zijn werk zat en zag zijn laatste ontwerp, het Haags Gemeentemuseum, als zijn beste werk. Dit gebouw werd echter pas in 1935, één jaar na de dood van Berlage, afgerond. Hendrik Petrus Berlage stierf op 12 augustus 1934 te Den Haag.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.