6 opmerkelijke muziekinstrumenten

Van Europa tot Australië, overal wordt muziek gemaakt. We gebstempels-themamaanden-ig-juni2 muziekruiken daarvoor echter niet allemaal dezelfde hulpmiddelen. Of het nu gaat om de Djembé in West-Afrika of de Patica in Japan, er bestaan ongelofelijk veel opmerkelijke muziekinstrumenten. Deze hebben stuk voor stuk unieke karakteristieken.

Guzheng

De guzheng is een Chinees snaarinstrument met een lange geschiedenis. Al in de periode van de Strijden Staten, van de 5de tot de 3de eeuw voor Christus, was dit instrument bij het Chinese volk bekend. Het instrument telt 16 tot 21 snaren en heeft iets weg van een liggende harp. De snaren van de traditionele guzheng werden gemaakt van catgut, een taai materiaal dat gemaakt werd met ingewanden van dode dieren. In de periode van de Strijdende Staten was het niet ongebruikelijk om al het vee van de vijand af te slachten. Door de ingewanden te verwerken in dit opmerkelijke instrument ging niet alles verloren. Later is men overgegaan op snaren van zijde en tegenwoordig gebruikt men stalen snaren. Artiesten die op een moderne guzheng spelen dragen daarom vaak beschermende doppen op de vingers, die gemaakt kunnen zijn van ivoor, het schild van een schildpad of gewoon van plastic.

Djembé

De Djembé is een vaastrommel die afkomstig is uit West-Afrika. Je ziet het instrument met name in landen als Mali, Senegal en Ivoorkust. De trommel is hol en wordt belegd met het vel van een geit. Vervolgens wordt dit vel met de blote handen bespeeld. Volgens de Bambara, een etnische groep uit Mali, is de naam Djembé afkomstig van een oud gezegde: “Anke djé, anke bé”. In onze taal betekent dit zoiets als ‘verzamel allemaal op één plek’, waarmee gelijk de traditionele functie van het instrument wordt beschreven. Over de oorsprong van dit opmerkelijke instrument is weinig bekend. Sommige Afrikanen zeggen dat trommel oorspronkelijk werd gebruikt door de lokale smeden wanneer zij ijzer gingen smelten, terwijl anderen spreken over een ongeluk met een vijzel, waarbij de onderkant afbrak.

Didgeridoo

De Didgeridoo is een blaasinstrument afkomstig uit Australië. Hier wordt het instrument al duizenden jaren bespeeld door de inheemse bevolking van het continent, de Aboriginals. De Didgeridoo is een opmerkelijk instrument omdat het zo oud is. Op rotstekeningen van meer dan 2000 jaar geleden staat hij reeds afgebeeld. In antieke verhalen van de Aboriginals komt het instrument bovendien terug. In één van deze verhalen komt een god op aarde met een Dideridoo, welke hij op zijn rug draagt. De god transformeert vervolgens in een vogel en het instrument verandert in zijn staart. Het instrument heeft zowel een ceremoniële als recreatieve functie en bij sommige stammen mogen enkel mannen de Digeridoo bespelen.

Paticakalebas

Een patica is een percussie-instrument dat met name populair is geworden in Japan. Het instrument is ontstaan in Afrika (onder de naam kashaka) en bestaat al honderden jaren. Twee kalebassen worden aan een touwtje geregen en gevuld met bonen. Het instrument maakt daardoor geluid wanneer het beweegt (het schudden van de rijst), maar ook kunnen de kalebassen tegen elkaar worden geslagen. De artiest kan tegelijkertijd twee instrumenten hanteren, één in elke hand. De speler houdt één kalebas vast, terwijl de andere vrij is om te bewegen. Hierdoor kan de muzikant verschillende ritmes hanteren. Om een patica goed te leren gebruiken is veel zelfstudie nodig.

Houten kikker

De houten kikker kan gezien worden als een specifiek type güiro; een slaginstrument met een raspend geluid. De oorsprong van de güiro is onbekend, maar historici vermoeden dat deze in Zuid-Amerika of Afrika ligt. De houten kikker wordt wereldwijd gezien als een instrument voor kinderen. Zij kunnen zich goed vermaken met het instrument omdat het herkenbare klanken produceert en relatief eenvoudig te bespelen is. Hoe groter de kikker, hoe zwaarder en hoe dieper de tonen. Door te variëren in snelheid en druk kan het kind een diversiteit aan klanken produceren. Wanneer het stokje over de rug van de kikker wordt gehaald ontstaat het typisch geluid van de kwakende kikker.

Sambaballen

Het laatste opmerkelijke muziekinstrument in deze lijst zijn sambaballen, ook wel maracas genoemd. Deze instrumenten behoren tot de groep van de idiofonen en ze zijn bedacht door de inheemse bevolking van Amerika. In welk gebied de maracas precies ontstaan zijn weet niemand. Puerto Rico, Brazilië en Venezuela vechten om de titel. Wederom bestaat het instrument uit een kalebas, die in dit geval wordt gevuld met zaden. Spelers houden de maracas vast en bewegen hiermee om verschillende geluiden te produceren. Soms plakt men mensenhaar op de ratels en in een aantal gevallen wordt zelfs een mond uitgesneden. De maraca speelt tegenwoordig een belangrijke rol in Latijns-Amerikaanse muziek.

<h3>Bronnen</h3>
en.wikipedia.org <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Guzheng" target="_blank">Guzheng</a>

arts.cultural-china.com  <a href="http://arts.cultural-china.com/en/94Arts7565.html" target="_blank">Modern Guzheng</a>

en.wikipedia.org <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Djembe" target="_blank">Djembé</a>

drumdr.com <a href="http://www.drumdr.com/djembe-history.html" target="_blank">Djembé history</a>

didjiman.com <a href="http://didjiman.com/didjeridu/didge-origin.htm" target="_blank">Diderido history</a>

gandharvaloka.co.nz <a href="http://www.gandharvaloka.co.nz/instruments/percussion.html" target="_blank">Patica and Wooden frog</a>

latinomusiccafe.com <a href="http://www.latinomusiccafe.com/2014/12/04/latin-music-history-the-maraca... target="_blank">Maracas</a>

 
<h3>Afbeeldingen</h3>
commons.wikimedia.org <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Australia_Aboriginal_Culture_013_(54791599 72).jpg">Australia Aboriginal Culture</a>

images-amazon.com <a href="https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41qgOtpnJnL.jpg" target="_blank">Patica</a>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.