Geen afbeelding beschikbaar

6 september jarig: Markies de La Fayette

Hij wordt in twee landen gezien als een held vanwege zijn liberale ideeën over vrijheid en gelijkheid en zijn rol in twee verschillende revoluties. In de Verenigde Staten zijn zelfs, als eerbetoon aan zijn rol in de onafhankelijkheidsstrijd, verschillende steden en dorpen naar hem vernoemd. De Markies de La Fayette werd geboren op 6 september 1757 in het kasteel van Chavaniac.

Lafayette werd geboren als Gilbert du Mortier. Zijn vader Markies Michel du Mortier, een kolonel in het Franse leger, sneuvelde in 1759 tijdens de Zevenjarige Oorlog. Zijn moeder Marie de la Rivière overleed toen Lafayette dertien was, waardoor hij als rijke wees achterbleef. Nadat hij een tijd bij zijn grootmoeder woonde, trouwde hij in 1774 met Adrienne de Noailles, met wie hij drie kinderen kreeg. Hij ging in 1771 bij het Franse leger.

Na de uitbraak van de Amerikaanse Revolutie in 1776 wilde Lafayette de opstandelingen helpen tegen Frankrijks erfvijand: Groot-Brittannië. Dit werd echter verboden door de Franse koning, waarna Lafayette zelf een schip kocht om naar Amerika te varen. Daar aangekomen werd hij benoemd tot generaal-majoor in het Amerikaanse leger, hoewel hij in werkelijkheid meer een assistent van George Washington werd. Lafayette bewees zich echter op het slagveld en wist uiteindelijk toch de steun van de Fransen te krijgen, waardoor de Amerikanen uiteindelijk de Britten versloegen.

Toen hij was teruggekeerd in Frankrijk werd hij de leider van de beweging die tegen de absolute macht van de koning was. Hierdoor speelde hij een belangrijke rol tijdens de Franse Revolutie en hij was de bedenker van de 'Verklaring van de Rechten van de Mens en Burger'. Van Napoleons despotisme moest Lafayette echter niet veel hebben, en hij trok zich onder diens regime terug uit het openbare leven. In 1815 was hij tegenstander van de terugkeer van Napoleon tijdens de zogenaamde 'Honderd Dagen'.

Na de val van Napoleon werd Lafayette wederom een tegenstander van de monarchie. In 1830 steunde hij de troonsbestijging van Louis-Philippe, waarna Frankrijk een constitutionele monarchie werd. Zijn inspanningen in de Amerikaanse- en Franse revoluties bezorgden hem in zijn latere leven de titel ‘held van twee werelden’. De Markies de La Fayette overleed op 20 mei 1834 in Parijs.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.