60 Jaar klimmen op Mount Everest

60 jaar klimmen op de Mount Everest

De Mount Everest is onverbrekelijk verbonden met de namen van Edmund Hillary en Tenzing Norgay. Zij zijn de eersten die op 29 mei 1953 de top van deze mythische berg weten te bereiken. Vandaag is het daarmee precies 60 jaar geleden dat Hillary en Norgay hun vlag bovenop de hoogste berg van de wereld plantten.



Eerdere pogingen


De expeditie die onder leiding staat van John Hunt is bij lange na niet de eerste poging om de Mount Everest te bedwingen. Vanaf begin jaren ’20 proberen verschillende klimmers de top te bereiken. De Britse bergbeklimmers George Mallory en Andrew Irvine gaan de uitdaging aan in 1924. Of ze de top ook daadwerkelijk weten te bereiken is echter onduidelijk. Het laatste levensteken van deze heren is bij hun vertrek uit het basiskamp op een kleine 300 meter onder de top. Daarna ontbreekt elk spoor.


Beste klimmers uit Britse Rijk


Ook voor Hillary is de klimexpeditie van 1953 niet zijn eerste poging om de Mount Everest te beklimmen. Een eerdere tocht in 1951 mislukt. De Britse kolonel John Hunt stelt 2 jaar later een team met de beste klimmers uit toenmalige Britse Rijk samen, onder wie de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalese sherpa Tenzing Norgay.


De voorbereiding van deze expeditie is zeer minutieus. Zo gaat een fysioloog mee om de lichaamsfuncties van de expeditieleden tijdens de beklimming in de gaten te houden en zorgt Hunt ervoor dat er een enorme hoeveelheid zuurstof meegenomen wordt. Deze gedegen voorbereiding werpt klaarblijkelijk zijn vruchten af: Hillary en Norgay bekronen de expeditie door uiteindelijk samen de top op meer dan 8800 meter hoogte te bereiken.


Ridder en ‘George Medal’


Beide heren komen door hun buitengewone prestatie in het middelpunt van de internationale belangstelling te staan. Ook erkenning blijft niet uit: Edmund Hillary wordt nog in 1953 geridderd. Tenzing Norgay ontvangt een hoge Britse onderscheiding wegens dapperheid, de ‘George Medal’.


The Conquest of Everest


De expeditie van 1953 onder leiding van John Hunt is vastgelegd op film. Expeditielid George Lowe maakt filmopnames tijdens de beklimming en regisseert uiteindelijk de film The Conquest of Everest.


Nationaal Archief


Bekijk beelden van beklimmingen en klimmers van de Mount Everest in de fotocollectie van het Nationaal Archief.
Een selectie van deze beelden is te zien als fotoset van het Nationaal Arhief op de website Flickr.


Ook nog


De website Isgeschiedenis.nl heeft eerder al geschreven over de beklimming van de Mount Everest gewijd. Lees de artikelen 'Eerste succesvolle beklimming van de Mount Everest' en 'Expeditie naar de top van de Mount Everest' op Isgeschiedenis.nl.

Artikel afkomstig van


GahetNA

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt