Mount Everest

Eerste succesvolle beklimming Mount Everest

De Mount Everest is met 8850 meter de hoogste berg van de wereld. Op 29 mei 1953 waren Edmund Percival Hillary en Tensing Norgay de eerste mensen die de berg succesvol beklommen.

Lange tijd dacht men dat het onmogelijk was om de Mount Everest te beklimmen. Bovenaan de bergtop, op 8850 meter hoogte bevat de lucht nog maar een derde zoveel zuurstof als op zeeniveau. Aan het begin van de 20e eeuw werkte men nog niet met zuurstofflessen en het was onmogelijk om zonder aanvullend zuurstof de bergtop te bereiken. In 1924 probeerden George Leigh Mallory en Andrew “Sandy” Irvine met het destijds nieuwe en controversiële zuurstof onder druk de berg te beklimmen. Ze keerden nooit terug. Het is nog steeds onbekend of de twee klimmers de top ooit hebben bereikt.

De klim

Op 9 maart 1953 vertrok een expeditie van bergbeklimmers uit Kathmandu in Nepal om de Mount Everest te beklimmen. Ze hadden een grotere hoeveelheid zuurstof bij zich dan een klimexpeditie tot dan toe ooit had meegedragen. De expeditie zette een aantal kampen op langs de bergflank. Vanuit kamp VII, het hoogste basiskamp, vertrok op 26 mei het eerste team van twee man op weg naar de bergtop. Dit eerste koppel zag zich echter gedwongen om terug te keren wegens slecht weer. Op 28 mei vertrokken de Nieuw-Zeelander Edmund Percival Hillary en de Nepalese sherpa Tenzing Norgay. De volgende ochtend bereikten ze de top. De twee keerden als eerste mensen levend terug van de klim. Toen Edmund Hillary na de klim in Londen aankwam zei hij triomfantelijk: “We knocked the bastard off.”

De eerste die de top bereikte

Hun prestatie werd wereldnieuws. De succesvolle klim van Hillary en Norgay kwam wereldwijd in de kranten en verdrong zelfs de kroning van Koningin Elizabeth II van de voorpagina. Vanuit de internationale pers kwam de vraag wie van de twee klimmers nou werkelijk als eerste de top van de Mount Everest bereikte. De media wilden weten welk land met de eer kon strijken, Nieuw-Zeeland of Nepal. De leider van de British Everest Party verklaarde tegenover de pers dat het koppel “vrijwel tegelijkertijd” aankwam. De klimmers zelf gingen nog verder en verklaarden dat geen van beiden de top als eerste bereikte.

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!