Geen afbeelding beschikbaar

8 augustus jarig: Hiëronymus van Alphen

“Jantje zag eens pruimen hangen, O! als eijeren zo groot.” Met zijn deugelijke kindergedichten voedde hij zijn kinderen op en verwierf hij bekendheid. De vrolijke verhaaltjes stonden echter in sterk contrast met zijn eigen leven, dat vaak zeer serieus en tragisch was. Hiëronymus van Alphen werd geboren op 8 augustus 1746.

Hiëronymus van Alphen werd geboren op 8 augustus 1746 te Gouda. Hij was de zoon van Johan van Alphen, een belangrijk bestuurder en schepen in de stad. Zijn vader overleed echter toen Hiëronymus vier jaar oud was, waarna hij vooral door zijn moeder werd opgevoed. Na afronding van zijn basisopleiding schreef Hiëronymus zich in aan de Universiteit van Leiden, waar hij letteren en rechten studeerde. In 1768 begon hij na zijn afstuderen een advocatenpraktijk in Utrecht.

Vier jaar later trouwde hij met Johanna Maria van Goens, met wie hij drie kinderen kreeg. Bij de geboorte van het derde kind in 1775 kwam zij echter te overlijden, waardoor Hiëronymus er opnieuw alleen voor stond. De advocaat moest zich daarom vaak bezig houden met de opvoeding van zijn kinderen. Dit probeerde hij te doen door hen spelenderwijs te laten leren. Zo schreef Hiëronymus drie gedichtenbundels voor zijn kinderen waarin de hoofdpersonen duidelijke deugden aangeleerd kregen. In 1777 besloot hij de rijmpjes anoniem uit te geven, wat resulteerde in een groot succes. Uiteindelijk zou Hiëronymus 66 kindergedichten schrijven, waarvan ‘De Pruimenboom’ uit 1779 de bekendste is geworden.

Aanvankelijk leek het Hiëronymus ook wat de rest betreft voor de wind te gaan. In 1780 werd hij bevorderd tot procureur-generaal en hertrouwde hij met Catharina van Valkenburg, met wie hij nog eens twee kinderen kreeg. Negen jaar later kreeg Hiëronymus de positie van stadsfunctionaris en in 1793 werd hij zelfs Thesaurier-Generaal (minister van Financiën) van de Nederlandse Republiek. Twee jaar later moest hij deze functie met de val van de Republiek echter alweer opgeven. Ondertussen verloor Hiëronymus in de periode tussen 1794 en 1799 ook twee zoons, een kleinzoon en een schoondochter. Zelf overleed Hiëronymus van Alphen op 1803 aan een beroerte.

Zijn vrouw en dochter die hem overleefden kwamen vier jaar later te overlijden bij de Leidse Buskruitramp.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.