Geen afbeelding beschikbaar

8 januari jarig: Maximiliaan Kolbe

Na het krijgen van een visioen van de Heilige Maagd Maria besluit hij zijn leven in het teken te stellen van de katholieke leer, spiritualiteit en bezinning. De naastenliefde die de katholieke priester koestert is zo groot dat hij op 47-jarige leeftijd in staat is zichzelf op te offeren, voor een medegevangene in Auschwitz. Maximiliaan Kolbe werd geboren op 8 januari 1894.

Maximiliaan Kolbe kwam ter wereld als Rajmond Kolbe, in het Poolse stadje Zdunska Wola. Hij was de vierde in de rij van vijf zoons die voortkwamen uit het huwelijk van de Duitse Juul Kolbe en Poolse Maria Dubrowska. Vanaf 1906 genoot Rajmond onderwijs op een handelsschool, maar al na een jaar vertrok hij naar Lviv en trad daar toe tot de Franciscaner Minderbroeders. Deze keuze was hem in een visioen ingegeven door Maria, in wie hij zijn leven lang een grenzeloos vertrouwen hield. In 1910 nam Rajmond zijn kloosternaam aan: Maximiliaan Maria Kolbe.

Vanaf 1912 studeerde Kolbe theologie en filosofie, eerst in Krakau en daarna in Rome. In 1914 legde hij tijdens Allerheiligen de eeuwige geloften af en in 1918 volgde zijn priesterwijding. Kolbe behaalde zijn doctorale graad in 1919, waarna hij terugkeerde naar Krakau waar hij filosofie en kerkgeschiedenis ging doceren. In 1927 stichtte Kolbe een aan Maria gewijde religieuze gemeenschap vlakbij Warschau: Niepokalanów (‘Onbevlekt’). Gedurende de periode 1930-1936 reisde hij als een missionaris door Azië om zich vervolgens weer in Niepokalanów te vestigen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood Kolbe hier onderdak aan zo’n 3000 (overwegend Joodse) vluchtelingen.

Als gevolg van de verspreiding van anti-naziboodschappen vanuit Niepokalanów werd Kolbe in 1941 door de Gestapo opgepakt en in mei van dat jaar gedeporteerd naar Auschwitz. Toen tien mannen werden veroordeeld tot de hongerdood na de ontsnappingspoging van een gevangene, offerde Kolbe zich op voor één van hen; een vader van vier kinderen. Na veertien dagen kregen hij en de drie anderen die nog niet waren overleden een dodelijke injectie toegediend. Zo overleed Maximiliaan Kolbe op 14 augustus 1941. Op 17 oktober 1971 werd hij zalig verklaard door Paus Paulus VI en op 10 oktober 1982 volgde de heiligverklaring door Johannes Paulus II.

Leestips - Boeken

Ontsnapt uit auschwitz

Ontsnapt uit auschwitz

€ 27.50

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De vernietiging van de Europese Joden 1939-1945 / druk 1

De vernietiging van de Europese Joden 1939-1945 / druk 1

€ 69.50

 

 

 

 

 

 

 


Het Auschwitz Album / druk 1

Het Auschwitz Album / druk 1

€ 24.50

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt