De uitdrukking ‘het lijkt hier wel een Poolse landdag’ maakt een vergelijking met de landdagen in Polen, maar hoe kwam deze uitdrukking eigenlijk in de Nederlandse taal terecht?
Polen
De Joodse arts Marie Stoppelman werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen om met kamparts Josef Mengele te werken. Wat is haar verhaal?
De 22-jarige Irma Grese was een van de beruchtste, gevreesde en vooral meest sadistische bewakers die ooit in een naziconcentratiekamp heeft gediend.
In de jaren 60 van de vorige eeuw leidden een aantal expedities onder leiding van de Poolse Zofia Kielan Jaworowska tot een aantal vondsten die een aantal paleontologische raadsels oplosten. Ze vonden zelfs een 'smoking gun' fossiel.
Het Poolse 2e Korps werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 samengesteld met voormalige Poolse krijgsgevangenen afkomstig uit de Sovjet-Unie. Het legerkorps bestond uit meer dan 75.000 soldaten en één grote, bruine beer.
Ruim 100 jaar geleden gebeurde er iets bijzonders in de schaakwereld. In 1920 versloeg de achtjarige Samuel Reshevsky 20 sterke schaakspelers in één keer.
Op 1 september 1939 om 4.47 uur ’s ochtends opende het antieke Duitse opleidingsschip Schleswig-Holstein het vuur. Doelwit was een Pools munitiedepot.
Jozef Pilsudski zette in 1918 Polen letterlijk en figuurlijk terug op de kaart en in 1920 sloeg hij een Russische invasie af. Maar regeerde ook als despoot
Iedereen kent de Franse Résistance of de partizanen in Joegoslavië. De geschiedenis van het Poolse verzet is minder bekend, ondanks het feit dat juist in Polen de best georganiseerde ondergrondse verzetsbeweging bestond waarin honderd duizenden mensen actief aan deelnamen.
Op 1 september 1939 valt Nazi-Duitsland Polen binnen. De Tweede Wereldoorlog was begonnen.
In 1945 verdrijven wraakzuchtige Oost-Europeanen miljoenen Duitsers van hun geboortegrond. De geallieerde beleidsmakers hopen zo de vrede te handhaven.
Koning Jan Sobieski van Polen werd beroemd om zijn overwinning bij Wenen, maar ook zijn correspondentie met zijn geliefde koningin Maria Kazimiera d’Arquien.