8 november jarig: Tomoyuki Yamashita

“Als ik zelfmoord pleeg, moet iemand anders deze schande dragen”, zijn de woorden die Tomoyuki Yamashita spreekt na de nederlaag van het Japanse leger in de Filippijnen. Hij weigert hiermee om seppuku, de traditionele zelfmoord van de samurai,  te plegen. Als eindverantwoordelijke voor het Japanse leger in de Filippijnen wordt hij in februari 1946 door de Amerikanen ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. Tomoyuki Yamashita werd geboren op 8 november 1885.

Tomoyuki Yamashita werd in Osugi geboren als zoon van de dorpsdokter. Hij studeerde in 1908 af aan de Japanse keizerlijke academie, waarna hij snel carrière maakte in het leger. Na zijn afstuderen werd Yamashita een expert op het gebied van Duitsland en diende hij als militaire attachee in Zwitserland en Berlijn. Hij trouwde in 1916 met Hisako Nagayama, dochter van de gepensioneerde generaal Nagayama.

Bij de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog kreeg Yamashita het bevel over het Japanse leger in Frans Indochina. Vanuit dit gebied lanceerde hij de aanval op de Britse koloniën in Singapore en Malaya, het huidige Maleisië. De snelle verovering van deze gebieden, waarbij 130.000 Britse troepen zich overgaven aan Yamashita’s 30.000 soldaten, leverde hem de bijnaam ‘Tijger van Malaya’ op.

Na de verovering van Singapore werd Yamashita vanwege politieke redenen weggepromoveerd naar Mantsjoekwo in het noordoosten van China. In oktober 1944, het moment dat Japan de oorlog eigenlijk al aan het verliezen was, kreeg hij het bevel over het Japanse leger in de Filippijnen. Yamashita wist dat hij de Amerikanen nooit tegen kon houden en nam zich voor om de eilanden zo lang mogelijk te verdedigen. Op 2 september 1945 gaf Yamashita zich over aan de Britse generaal Arthur Percival, de generaal die zich na de Slag om Singapore in 1942 had overgeven aan Yamashita.

Tussen 9 oktober en 7 december 1945 werd Yamashita berecht in een controversieel tribunaal over zijn verantwoordelijkheid voor verschillende slachtpartijen onder burgers en krijgsgevangenen in Singapore en de Filippijnen. Hoewel hij niet aanwezig was bij de slachtingen en er geen bevel toe had gegeven, werd Yamashita door de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur als bevelhebber verantwoordelijk gehouden voor de daden van de Japanse soldaten. Tomoyoki Yamashita werd op 23 februari 1946 opgehangen in Los Baños in de Filippijnen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.