Geen afbeelding beschikbaar

9 maart jarig: Molotov

Tijdens de Winteroorlog tegen de Sovjet Unie (1939-1940) vernoemden de Finnen een explosief wapen naar de Russische Minister van Buitenlandse Zaken: de molotovcocktail. De grap was dat ze waren bedoeld voor de Russen om ‘op te drinken’. Naast de naar hem vernoemde molotovcocktail staat hij bekend als fervent Stalinist en om het Molotov-Ribbentrobpact. Vjatsjeslav Skjrabin (Molotov) werd geboren op 9 maart 1890 in Vjatka.

In de zomer van 1906 werd hij lid van de Bolsjewistische fractie en begon hij pamfletten te verspreidden onder de schuilnaam Molotov. Rusland bevond zich in een roerige periode. Vjatsjeslav was een van de vele revolutionairen die de macht van de Tsaar betwistten. Op 19-jarige leeftijd werd hij gearresteerd voor zijn marxisme en voor twee jaar verbannen naar Vologda.

In oktober 1917 werd Vjatsjeslav lid van het Militair-revolutionair Comité van de Petrogradsovjet. Binnen deze organisatie bereidde hij de Bolsjewiekse coup voor, de befaamde Oktoberrevolutie. De revolutionair ontmoette Stalin en de twee gingen nauw samenwerken, iets wat Vjatsjeslav later ten goede kwam. Tijdens de machtsstrijd die volgde op de dood van Lenin in 1924 stond hij aan de zijde van Stalin.

Molotov overzag de collectivisatie van de landbouw toen Stalin alleenheerser was geworden. Hij brak de weerstand van de boeren door miljoenen koelakken (boeren met bezit) te deporteren naar hervormingswerkkampen, waar veel doden vielen. Ook legde hij beslag op 4,2 miljoen ton graan bij Oekraïense boeren, met een hongersnood als gevolg. In Oekraïne staat dit bekent als de Holodomor en wordt het beschouwd als genocide.

In 1939 onderhandelde Molotov als Minister van Buitenlandse Zaken met de nationaalsocialistische afgevaardigde Von Ribbentrop uit Duitsland. Zij sloten het Molotov-Ribbentroppact, een formeel niet-aanvalsverdrag. Na de Tweede Wereldoorlog ging de relatie tussen Molotov en Stalin achteruit. Zijn positie was helemaal precair toen zijn Joodse vrouw werd gearresteerd wegens verraad.

Onder het regime van Chroestjov werd hij desondanks weer minister. Toen in 1956 het gedrag van Stalin door Chroestjov echter werd veroordeeld, bevond Molotov zich opeens in een onmogelijke positie. Hij werd afgezet en uit het Politbureau gewerkt nadat Molotov had geprobeerd om Chroestjov af te zetten. Onder leiding van Leonid Brezjnev werd hij enigszins gerehabiliteerd, en in 1984 onder Tsjernenko weer toegelaten tot de Communistische Partij. Vjatsjeslav Molotov stierf in november 1986 op 96-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.