Geen afbeelding beschikbaar

9 september jarig: Keizer Aurelianus

“Het was Aurelianus die overal overwinningen heeft geboekt en zo de originele staat in ere heeft hersteld.” Hij komt in de geschiedenisboeken als één van de meest succesvolle soldatenkeizers van het Romeinse Rijk. Nadat het rijk in verval raakt en de crisis van de 3e eeuw uitbreekt, zorgt hij ervoor dat de orde wordt hersteld. Aurelianus wordt geboren op 9 september 214 of 215.

Aurelianus werd geboren in het huidige Sofia in Bulgarije als zoon van een pachter van grond van een belangrijke senator, die Aurelius heette en naar wie hij vernoemd is. Zijn moeder was priesteres van de godheid Sol Invictus. Aurelianus begon in 235 een militaire carrière en viel in het leger op door zijn fysieke kracht en intelligentie. Hij trouwde met Ulpia Severina, maar de precieze datum van het huwelijk is onbekend. Ze kregen één dochter. Aurelianus werkte zich ondertussen op tot rechterhand van keizer Gallineus (218-268). In 268 brak een opstand uit tegen deze keizer.

Deze opstand stond niet op zichzelf. In de crisis van de 3e eeuw waren er vaak meerdere leiders die de titel van keizer claimden. Het duurde twee jaar voordat er weer een keizer was die ook door het leger als keizer erkend werd en dit was Aurelianus. Vanaf 270 probeerde hij verschillende delen die het Romeinse Rijk tijdens de crisis was kwijtgeraakt weer terug te veroveren. Aurelianus boekte veel successen. Hij wist de Goten te verslaan en ook de Vandalen terug te dringen. In het westen was in 261 het Gallische Rijk uitgeroepen. Tetricus was van 271 tot 274 keizer van dit Gallische Rijk. Toen verliet hij uit angst voor Aurelianus zijn troepen om zich opnieuw te onderwerpen aan het Rome van Aurelianus.

Ook in het oosten wist Aurelianus grondgebied terug te winnen voor het Romeinse Rijk. Ten noorden van de Donau haalde hij juist Romeinse soldaten terug, omdat hij meende dat dit gebied voorgoed verloren was voor het Rijk. In de periode dat hij keizer was voerde hij in dat Sol Invictus oppergod van het rijk werd. In september of oktober 275 werd Aurelianus vermoord na een samenzwering van vijf hoge officieren die bang waren om door hem gestraft te worden.

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.