Geen afbeelding beschikbaar

Acteur Louis Bouwmeester

In de Stadsschouwburg van Amsterdam zijn op 15 september 2013 de jaarlijkse Louis d’Or prijzen uitgereikt. Deze toneelprijs werd dit jaar gewonnen door Pierre Bokma voor zijn rol in De Verleiders; de casanova's van de vastgoedfraude en Halina Reijn voor haar rol in Nora. De prijs wordt sinds 1955 uitgereikt en is vernoemd naar de bekende Nederlandse acteur Louis Bouwmeester die in de tweede helft van de 19e eeuw carrière maakte.


Acteursfamilie Bouwmeester


Louis Frederik Johannes Bouwmeester werd op 5 september 1842 geboren in Middelharnis. Hij kwam uit een familie van acteurs en toneelspelers. Zijn vader was namelijk de acteur Louis Frederik Johannes Rosenveldt en zijn moeder toneelspeelster Louisa Francina Maria Bouwmeester. Ook zijn opa was een bekende acteur. Louis had nog twee zussen en een broer. Ze droegen allemaal de achternaam van hun moeder omdat hun ouders niet getrouwd waren.


Carrière Louis Bouwmeester


Omdat hij uit een acteursfamilie kwam, werd dit vak hem al van jongs af aan bijgebracht. Zijn vader liet hem oefenen en meespelen in de stukken waar hij zelf ook deel van uitmaakte. Op zesjarige leeftijd debuteerde Louis in het stuk Magdalena en op negenjarige leeftijd werd Louis lid van het toneelgezelschap Boas en Judes in Amsterdam. Bouwmeesters carrière begon bij het volkstoneel waarbij hij in toneelgezelschappen speelde en op kermissen. In 1879 brak de tweede fase van zijn carrière aan namelijk die van Het Nederlandsch Toneel, een professionele organisatie. Na hier drieëntwintig jaar werkzaam te zijn geweest ging Bouwmeester verder als reizend acteur. Hij is bekend om zijn omvangrijke oeuvre, talent en buitenlandse optredens. Ook was hij de eerste bekende acteur die ook in films ging spelen.


Privéleven


Naast zijn carrière hield Bouwmeester er een tumultueus privéleven op na. Hij trouwde in 1861 voor de eerste keer met Christine la Rondelle maar het stel kreeg geen kinderen. In 1868 scheidde hij van haar en trouwde met Anna van Engers en met haar kreeg hij drie zoons en zes dochters. Na haar dood trouwde Bouwmeester in 1883 met Grietje van Engers en ze kregen samen een zoon. Ook Grietjes stierf snel en in 1886 trouwde hij met Jeike de Boer. Ze kregen geen kinderen. Bouwmeester had ook nog twee buitenechtelijke dochters door relaties met Grietjes de Boer en Marie Braakensiek. Louis Bouwmeester bleef tot een jaar voor zijn dood actief als acteur. Op 28 april 1925 overleed hij op 82-jarige leeftijd. Sinds 1955 wordt de toneelprijs Louis d’Or uitgereikt, die vernoemd is naar Bouwmeester.


 

Bronnen


Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.