Affaire-Vermaning

In de stad Kunming in China ontmaskerde een Amerikaanse blogger een winkel, waarvan zelfs het personeel dacht dat het echt voor het Amerikaanse concern 'Apple' werkte. Ook Nederland kent soortgelijke verhalen, zoals de 'Affaire-Vermaning'. De amateur-archeoloog Vermaning verwierf bekendheid door zijn vondsten van attributen van Neanderthalers. Het bleken namelijk vervalsingen te zijn.

Op dinsdagochtend 18 maart 1975 was in Meppel het volgende tafereel te aanschouwen. De toen 46-jarige Tjerk Vermaning, messen-, scharen- en grasmachineslijper van beroep, verliet zijn woonschip, op de bromfiets op weg naar een klant. Niet ver van zijn boot passeerde hem een politie- Dafje, met daarin twee agenten. Eén van hen stak een arm uit het raam van de auto en gebaarde dat hij moest stoppen. Vermaning moest zijn verzekeringsbewijs tonen en de brommer werd gecontroleerd.

Affaire Vermaning

Binnen een paar minuten stopte er een tweede Dafje, met nog eens twee agenten, deze keer in burger. Zij hielden Vermaning officieel aan en zeiden dat hij voor verhoor mee moest naar het bureau, omdat hij verdacht werd van oplichting. De bewerkte vuurstenen waarvan hij beweerde dat ze uit de oude Steentijd stamden, waren vervalsingen. Hier begon, althans in de openbaarheid, de ‘affaire-Vermaning’.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.