Margaret Thatcher

Aftreden van Margaret Thatcher

Londen 1990 – Ondanks haar controversiële imago was de IJzeren Dame drie termijnen premier van Groot-Brittannië. Met een ruim elf jaar durende regeerperiode was ze de langst zittende Britse regeringsleider in maar liefst twee eeuwen. Toch werd Margaret Thatcher op 28 november 1990 door haar eigen partij gedwongen af te treden.

Eerste vrouwelijke premier Groot-Brittannië

Op 4 mei 1979 trad de conservatieve Margaret Thatcher aan als de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië. Engeland had op dat moment te maken met grote economische problemen, waaronder een verouderde industrie en een hoge inflatie. Thatcher besloot meteen in te grijpen door de indirecte belastingen te verhogen, wat de economische crisis aanvankelijk alleen nog maar erger maakte. Binnen één jaar verdubbelde het aantal werklozen.  De steun voor Thatcher onder de Britste bevolking daalde tot slechts 23%, het laagste ooit.

Uitbraak Falklandoorlog

Dit veranderde echter in 1982 met de uitbraak van de Falklandoorlog  tegen de Argentijnse junta. Ondanks 258 Britse slachtoffers en het verlies van enkele schepen werd de oorlog binnen een paar weken gewonnen. Uit een peiling onder de bevolking bleek dat maar liefst 84 procent van de Britten het krachtdadige optreden van Thatcher tijdens het conflict op prijs stelde. Eén jaar later won de conservatieve partij met een ruime meerderheid de verkiezingen. Thatcher  mocht toch beginnen aan haar tweede termijn.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Herstel Britse economie

In de loop van de jaren 80 toonde de Britse economie steeds meer tekenen van herstel. Er kwam een einde aan de hoge inflatiecijfers en vanaf 1987 nam ook de werkeloosheid steeds verder af. Thatcher maakte gebruik van deze positieve ontwikkelingen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, ondanks het feit dat er nog twaalf maanden over waren van haar tweede termijn. Op 11 juni 1987 wonnen de conservatieven wederom de verkiezingen en werd Thatcher voor de derde keer herkozen.

Positie Thatcher ter discussie

Begin jaren ’90 kwam haar positie echter steeds meer ter discussie te staan. Met name binnen haar eigen partij was er veel ontevredenheid over de manier van handelen van de IJzeren Dame, die over het algemeen geen boodschap had aan partijleden die er een andere mening op nahielden. In het najaar van 1990 werd het duidelijk dat een meerderheid van de conservatieve partij vond dat het tijd was voor een nieuwe leider. Thatcher besloot daarop dat het beter was om zelf af te treden dan om weggestemd te worden.  Op 28 november 1990 kwam er na 11 jaar en 209 dagen officieel een einde aan haar premierschap.

Afbeelding

creativecommons.org Thatcher

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.