Cheque Alaska-deal

Alaska Day

Voor ruim 7 miljoen dollar nam de Verenigde Staten op 18 oktober 1867 Alaska over van het Russische Rijk. Een koopje, bleek later, toen er vele belangrijke grondstoffen in het gebied werden gevonden. Sindsdien vieren de bewoners van Alaska ieder jaar op 18 oktober dat zij onderdeel werden van de Verenigde Staten tijdens Alaska Day.

Russische 'ontdekking' van Alaska

In de achttiende eeuw kreeg de Deen Vitus Bering opdracht van de Russische tsaar Peter I om de westelijke kustlijn van Rusland te verkennen. Eén van zijn kapiteins, de Rus Alexei Chirikov, landde op 15 juli 1741 op de kust van Alaska en claimde het gebied voor Rusland. Met name de aanwezigheid van zee otters, waarvan huiden uitermate geschikt waren voor de bonthandel, zorgde ervoor dat de Russische tsaren veel investeerden in het behoud van Alaska. Ze organiseerden verdere expedities naar het gebied, maar toch kwam de Russische kolonisatie van Alaska nooit echt van de grond. Op het hoogtepunt waren er in het gigantische gebied slechts 700 Russen aanwezig.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Rusland verkoopt Alaska

In de negentiende eeuw had het Russische rijk van tsaar Alexander II grote financiële problemen. Er werd daarom besloten om contact op te nemen met de regering van de Verenigde Staten over een mogelijke verkoop van Alaska. Uiteindelijk nam Amerika het gebied over voor een bedrag van 7.2 miljoen dollar, wat neerkwam op nog geen 5 dollar per vierkante kilometer.  18 oktober 1867 werd de Russische vlag ceremonieel naar beneden gehaald en vervangen door de vlag van de Verenigde Staten. Vlak na de aankoop kwam er veel kritiek op de overeenkomst, met name van de Republikeinen. Het aankoopbedrag was veel te hoog en daarbovenop was het gebied ook nog eens waardeloos. Nog jarenlang stond de Alaska Purchase bekend als Seward’s Folly, vernoemd naar William Seward, de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken die verantwoordelijk was voor de overeenkomst.

Later bleek de aankoop van Alaska echter een koopje. In 1899 werd er goud ontdekt en later bleek het gebied ook nog eens het grootste olieveld in de Verenigde Staten te bevatten. Desondanks is Alaska altijd de dunstbevolkte staat in Amerika gebleven, met slechts 1 inwoner per 2 vierkante kilometer. Desondanks vieren alle 710.231 Alaskanen vandaag, op 18 oktober, dat zij onderdeel zijn van de Verenigde Staten tijdens Alaska Day.

Afbeelding:

'Check used to pay for Alaska' [Public Domain via Wikimedia Commons]

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.