Amelia Earhart

Amelia Earhart maakt de eerste solovlucht over de Stille Oceaan

Op 11 januari 1935 vliegt Amelia Earhart als eerste persoon solo de Stille Oceaan over. De Amerikaanse die later op mysterieuze wijze verdween maakte naam door verschillende records op haar naam te zetten in een vliegtuig. 


Carrière


Amelia Earhart werd op 24 juli 1897 geboren te Atchison, Kansas. Vanaf 1917 was zij werkzaam als verpleegster en sociaal werkster in Boston. In 1920, toen ze 23 jaar was, bezocht Earhart een show van stuntvliegtuigen. Dit vond zij dusdanig indrukwekkend dat zij besloot om vlieglessen te nemen. Aangezien haar ouders de lessen niet konden betalen, had Earthart verschillende baantjes om deze te bekostigen. Na het behalen van haar certificaat kocht zij een Kinner Aircraft, die ze de Canary noemde.


Met dit vliegtuigje bereikte zij als eerste vrouw een hoogte van ruim 4200 meter. In 1927 vloog Charles Lindbergh als eerste persoon solo over de Atlantische Oceaan. Uitgever George Putnam, met wie zij later trouwde, vroeg of zij een jaar later de Atlantische Oceaan wilde oversteken met twee andere piloten. Zij stemde toe en na de vlucht kreeg zij de bijnaam Lady Lindy, vernoemd naar Lindbergh. Op dat moment was zij de eerste vrouw die de Atlantische Oceaan over was gevlogen. In 1932 werd zij de eerste vrouw, en de tweede persoon, die solo de Atlantische Oceaan overstak.


11 januari 1935


Meerdere pogingen waren al gedaan om de Stille Oceaan over te steken. Eén van de bekendste vond plaats in 1927. In dat jaar hadden meerder vliegtuigen tijdens de Dole Air race geprobeerd om vanuit Californië Hawaï te bereiken. Van de acht vliegtuigen kwamen slechts twee vliegtuigen aan op Hawaï  en de race kostte maar liefst tien mensen het leven. In 1935 besloot Amelia Earhart solo de Stille Oceaan over te vliegen, in tegenovergestelde richting van de Dole Air Race: vanaf Hawaï naar Californië. Op 11 januari slaagde zij hierin en vloog zij van Honolulu naar Oakland, Hiermee was zij de eerste persoon die solo van Hawaï naar het vaste land van de VS, en daarmee als eerste solo over de Stille Oceaan, vloog. De vlucht van Earhart verliep zonder technische problemen.


Laatste vlucht


Na een aantal andere solovluchten had zij in 1937 een ambitieus plan, namelijk om als eerste vrouw rond de wereld vliegen. Tijdens de eerste poging raakte het vliegtuig beschadigd. Na de tweede poging kwam Earhart na 35.000 kilometer aan in Nieuw-Guinea, samen met Fred Noonan, die zich ontfermde over de navigatie. Het stel moest nog 11.000 kilometer overbruggen over de Stille Oceaan om de reis te voltooien. Op 2 juli 1937 vertrokken zij vanuit Lae, Nieuw-Guinea, op weg naar Howland Island.


Wat er vervolgens met Earhart en Noonan is gebeurd blijft tot op heden onduidelijk. Hoogst waarschijnlijk is het stel per ongeluk van de koers afgeweken en uiteindelijk door een gebrek aan brandstof neergestort. De VS begon met een grootse zoektocht die ongeveer een maand en 4 miljoen dollar later werd gestaakt.  

Bronnen:

 

- About.com, Amelia Earhart

 

- Ameliaearhart.com, Amelia Earhart the official website

 

Afbeelding:

 

- Wikicommons.nl, Amelia Earhart

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special Maand van de geschiedenis – Eureka!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De autoloze zondag door olieboycot tegen Nederland

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.