Geen afbeelding beschikbaar

American Dream

Wij kunnen een economie opbouwen waarin iedereen een eerlijke kans krijgt

Aldus Obama. Met deze uitspraak is de toon van de Amerikaanse presidentsverkiezingen gezet. Omdat de modale Amerikaan zich zorgen maakt over de economie zal dit het centrale punt zijn van de presidentsverkiezingen van november 2012. Tot aan de kredietcrisis leek de Amerikaanse economie onuitputtelijk en was Amerika het land van mogelijkheden: ‘the American Dream’.

Het idee van de onbegrensde mogelijkheden in Amerika ontstond rond de 17e eeuw. Het Noord-Amerikaanse grondgebied was amper bevolkt, onontgonnen en nog onvervuild. Door alle oorlogen, uitbuiting en overbevolking in Europa trokken veel Europeanen naar Amerika om daar een nieuwe start te maken. De immigranten hoopten dat alles beter zou worden in Amerika. Dit verlangen naar de Amerikaanse vrijheden heeft een grote stempel gedrukt op de staatsideologie van het land. De Amerikaanse vrijheid werd onder andere benadrukt in de onafhankelijkheidsverklaring (1783) en grondwet (1787).

De volledige vrijheid had tot gevolg dat er weinig overheidscontrole op de Amerikaanse economie kwam: eigen vrijheid en verantwoordelijkheid stond centraal. Het gevolg van deze vrijheid was dat de immigranten die niet van de bloeiende Amerikaanse economie konden profiteren amper steun van de staat kregen. Het idee was dat iedereen begint met gelijke kansen. Mensen die niet succesvol werden hadden dit aan zichzelf te danken.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.