Geen afbeelding beschikbaar

Amerikaanse regisseur Nora Ephron overleden

"When you write the first page of your screenplay, in your head, you're also writing your Oscar acceptance speech"

Aldus de filmregisseur Nora Ephron, die afgelopen dinsdag overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Ephron kwam uit een gezin van scenarioschrijvers en nam later zelf dit stokje over. Na het schrijven van een aantal succesvolle romans belandde ze in de filmwereld, waar ze films als You’ve Got Mail en Sleepless In Seattle schreef. Nora Ephron werd op 19 mei 1941 geboren in New York.

Nora Ephron was de oudste van vier zussen. Haar ouders, Henry en Phoebe Ephron, waren beiden joodse scenarioschrijvers en dronken veel. Ephron schreef later dan ook dat haar jeugd niet altijd makkelijk was. De gesprekken aan de eettafel vormden volgens haar soms een ‘verbaal riddertoernooi’, wat Ephron een scherpzinnigheid opleverde die later in haar boeken terug zou komen. Het was haar grote droom om tot de beste journalisten van het land te behoren en in 1962 behaalde ze haar diploma journalistiek.

Ephron werd echter bekend toen ze boeken ging schrijven. Ze publiceerde haar eigen journalistieke artikelen in de boeken Wallflower at the Orgy (1970) en Crazy Salad (1975). In 1983 bracht ze haar eerste roman Heartburn uit, dat ze baseerde op ervaringen uit haar tweede huwelijk. Rond deze tijd kwam Ephron opnieuw in aanraking met de filmwereld. Haar eerste scenario was Silkwood (1983), maar pas met When Harry met Sally (1989) maakte ze haar eerste kaskraker. Ephron maakte als regisseur nog meer naam met de films Sleepless In Seattle (1993) en You’ve Got Mail (1998).

In de liefde was Ephron minder succesvol. Haar eerste huwelijk met Dan Greenburg liep uit op een echtscheiding, hoewel de twee samen al een kind hadden. Ephron trouwde in 1976 opnieuw, ditmaal met de journalist Carl Bernstein. Toen ze echter in verwachting was van zijn kind ontdekte ze dat hij haar bedroog met een gemeenschappelijke vriendin. In 1987 trouwde ze met scenarioschrijver Nicholas Pileggi, met wie ze 25 jaar gelukkig getrouwd bleef, totdat er in 2006 leukemie bij haar werd geconstateerd. Afgelopen dinsdag overleed ze op 71 jarige leeftijd aan een longontsteking, wat het gevolg was van de leukemie.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.