Geen afbeelding beschikbaar

Anders Breivik deed onderzoek naar de Maltezer Orde

Het Maltese dagblad The Times of Malta meldde maandag dat Anders Breivik tijdens een vakantie in 2004 historisch onderzoek heeft gedaan naar de Maltezer Orde. Breivik is verantwoordelijk voor de aanslagen in Noorwegen vorig jaar, waarbij 77 mensen om het leven kwamen. De Maltezer Orde bestaat al bijna 1000 jaar en werd oorspronkelijk opgericht om zieken en armen te verzorgen in het Heilige Land.

 In 1100 werd de Orde van Sint Johannes opgericht in Jeruzalem door de Italiaanse Gerard Thom. Hij was destijds de voogd van een hospitaal in Jeruzalem, dat in 1048 werd gesticht door Italiaanse koopmannen om mensen van alle geloofsovertuigingen medische verzorging te bieden. Vanuit dit ziekenhuis formeerde Thom de religieuze orde die drie jaar later door de Paus officieel erkend werd. Tijdens de Eerste Kruistocht werd het Koninkrijk van Jeruzalem gesticht in 1099, waarna de Orde van Sint Johannes als officiële ridderorde een meer militaire rol kreeg. Voortaan zou de Orde de zwakkeren beschermen tegen de islamitische legers.

Cyprus en Rhodos

In 1291 veroverden de Egyptenaren het koninkrijk, waardoor de Orde gedwongen werd te vluchten naar Cyprus. Van hieruit trokken ze al gauw naar Rhodos, waar de Orde meer dan 200 jaar gevestigd bleef. Intussen bleven de leden toestromen uit onder andere Italië, Frankrijk en Spanje. De Orde werd soeverein, en had haar eigen ambassadeurs. Ook kreeg de organisatie een steeds indrukwekkendere strijdmacht. De vloot van de Orde zou de sterkste vloot worden die vocht in de naam van het christendom. Dit kon echter niet voorkomen dat de Turkse sultan Süleyman I in 1523 Rhodos succesvol belegerde. De ridderorde mocht het eiland levend en eervol verlaten, maar had nu niet langer een hoofdbasis.

Malta

Nadat de Orde van Sint Johannes 7 jaar ontheemd was geweest, schonk Karel V de organisatie in 1530 het eiland Malta. Met de goedkeuring van de Paus mocht de Orde zich hier vestigen, en zou het voortaan de Maltezer Orde heten. Op Malta herwonnen de hospitaalridders hun voormalige grootsheid. Het eiland werd op zowel cultureel als op militair gebied opgebouwd. Bovendien bouwde de Orde een hospitaal dat lange tijd gold als één van de beste ziekenhuizen in de wereld. Omdat de ridders zich wegens hun afgelegen locatie niet langer konden richten op de verdediging en zorg van christenen in het oosten, begonnen ze met het bevechten van piraterij in de Middellandse Zee.

Rome

Toen Napoleon Bonaparte in 1798 aan een veldtocht begon, nam hij Malta in omdat het eiland een strategische ligging had in de Middellandse Zee. Het was ten strengste verboden voor de Orde om de wapens op te nemen tegen andere christenen. Daarom had het geen andere keuze dan het eiland te verlaten. De Orde verplaatste zich naar Rome, waar het tegenwoordig nog steeds haar hoofdkantoor heeft. Tegenwoordig zet de Maltezer Orde zich nog steeds in om zieke en arme mensen te helpen, alleen nu wereldwijd.

Anders Breivik

De Noorse terrorist Anders Breivik heeft volgens een Maltese krant, The Times of Malta, op een vakantie in 2004 onderzoek gedaan naar het Beleg van Malta. Tijdens dit beleg probeerden de Ottomaanse Turken het eiland van de Maltezer Orde te veroveren. Het lukte de Orde echter om de islamitische strijdmacht af te slaan, en de extreem rechtse Breivik voelde zich geïnspireerd door deze krijgsdaad.

Rubrieken: 

Landen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.