21 of 22 december is de kortste dag van het jaar. Hoewel we hier in Nederland weinig aan doen, zijn er culturen waarin dit een belangrijke gebeurtenis is.
Noorwegen
Een honderd jaar oud Noors fort bracht op 9 april 1940 een van de modernste Duitse oorlogschepen tot zinken.
Sinds 1901 wordt de Nobelprijs voor de Vrede jaarlijks uitgereikt aan de persoon die zich dat jaar het meest of het best ingezet heeft voor wereldvrede.
Waarom gingen de Vikingen naar Groenland? Hoe zag hun leven er daar uit en waarom verdween hun samenleving na 1500 weer compleet?
Bij Vikingen denkt men vaak aan woeste Noormannen die plunderend door Europa gingen maar er bestaan nogal een aantal misverstanden over dit volk.
De Sami, ook wel Lappen genoemd, zijn eeuwenlang gediscrimineerd en onderdrukt door de Scandinavische overheden. Iets wat opmerkelijk is, omdat de Samicultuur één van de oudste culturen van Europa is.
Academici, schrijvers en politici kijken ieder jaar reikhalzend uit naar de verdeling van de Nobelprijzen. Wat zijn de verhalen die bij deze prijzen horen?
De uitreiking van de Nobelprijzen heeft in de geschiedenis regelmatig voor opschudding gezorgd. Wat zijn voorbeelden van controverses rondom de prijzen?
Toen een team van Noorse en Amerikaanse wetenschappers op 25 januari 1995 een raket lanceerde, met instrumenten aan boord waarmee de wetenschappers het Noorderlicht hoopten te bestuderen, barstte er bijna een nucleaire oorlog uit.
Thor Heyerdahl geloofde dat Polynesië bevolkt was vanuit Zuid-Amerika. Om dat te bewijzen bouwde hij een vlot en dobberde hij erheen.
Enkele ‘Nederlandse’ vlootaanvoerders bleven in Nederland relatief onbekend maar kregen in het buitenland een enorme status.
Gedreven door overbevolking gingen de Noorse Vikingen vanaf de 9e eeuw op zoek naar nieuwe leefgebieden. Zo ontdekten ze per toeval IJsland.