Anne Hutchinson: een puriteinse feministe

In 1591 werd Anne Marbury geboren in de Engelse plaats Alford. Op 52-jarige leeftijd overleed zij als Anne Hutchinson in New York na een roerig leven vol religieuze twisten, verbanningen en beschuldigingen van ketterij. Haar overlijden betrof geen normale dood. In 1643 brak er oorlog uit tussen de kolonisten en de inheemse Amerikaanse bevolking: Anne en haar gezelschap werden allemaal vermoord.

Jeugd van Anne Marbury

Op 20 juli 1591 werd Anne Marbury gedoopt in het Engelse plaatsje Alford. Haar vader, Francis Marbury was een Anglicaanse geestelijke die meerdere keren in de gevangenis heeft gezeten om zijn afwijkende religieuze ideeën. Toen Anne vijf was, verhuisde ze met haar familie naar Londen. Hier kreeg haar vader een baan in de kerk. In 1612 trouwde Anne met William Hutchinson, een handelaar die uit een puriteins gezin kwam. De twee besloten in 1634 te emigreren naar Amerika, waar zij zich aansloten bij de puriteinse Massachusetts Bay Colony. Anne Hutchinson werd in 1643 vermoord door indianen tijdens een slachtpartij, omdat er ruzie was ontstaan tussen de kolonisten en de inheemse bevolking.

Bijbelklassen van Anne Hutchinson

Nadat Anne en William Hutchinson aankwamen in de Massachusetts Bay Colony, begon Anne met het houden van bijeenkomsten waar over de Bijbel werd gepraat. Al snel werden het wekelijkse bijeenkomsten, waar de preken van John Cotton werden besproken. Het aantal toehoorders werd steeds meer en Anne begon ook haar eigen ideeën en interpretaties van de Bijbel te verspreiden. In eerste instantie kwamen er vooral vrouwen op af, maar de discussiegroepen werden steeds populairder en mannen begonnen ook deel te nemen. Volgens Hutchinson kwam de gratie van God door het geloof zelf, niet door het doen van goede daden. Dit ging in tegen het geloof van de puriteinse predikanten, die juist vonden dat goede daden het bewijs waren van verlossing.

Het proces en de vlucht

Door de groeiende populariteit van de samenkomsten en kritiek op de puriteinen werd Anne Hutchinson een gevaar voor de geestelijken in de kolonie. Het werd een conflict tussen de magistraten en geestelijken van de kolonie en de volgelingen van de ‘Vrije Genade Theologie’ van John Cotton. Uiteindelijk sleepte John Winthrop Hutchinson in 1637 voor het gerecht. Ze werd aangeklaagd voor het lasteren van de geestelijken en als antinomiaanse ketter. Dit betekent dat ze de christelijke vrijheid zou hebben misbruikt en tegen de morele wet was. Ze werd veroordeeld en verbannen uit de puriteinse nederzetting. Dit wordt ook wel het Antinomiaanse Conflict genoemd. Samen met haar volgers vestigde Anne Hutchinson zich op een eiland (tegenwoordig Rhode Island genaamd).

Symbool voor feminisme

Anne Hutchinson was een zelfstandige vrouw die voor haar eigen mening uitkwam. Ze staat vooral bekend om haar puriteinse ideeën en de religieuze conflicten die daarop volgden. Toch staat Hutchinson symbool voor meer dan dat. Ze ging voorbij alle genderproblemen en mengde zich tussen de mannen. De persoon Anne Hutchinson is vaak gemythologiseerd en uitvergroot voor verschillende doeleinden. Zo werd ze een symbool voor religieuze vrijheid, liberaal denken en voor het feminisme.

Genade na 350 jaar

‘I desire to know wherefore I am banished?’ Dit vroeg Anne Hutchinson zich af na haar verbanning in 1637. Zij heeft nooit een eerlijk antwoord gekregen, maar uiteindelijk kreeg zij postuum genade. 350 jaar na haar verbanning uit de Massachusetts Bay Colony, in 1987, heeft de gouverneur van Massachusetts, Michael Dukakis, Anne Hutchinson officieel genade verleend.

<strong>Literatuur:</strong>

- <a href="http://www.biography.com/people/anne-hutchinson-9348085">www.biography.c..., Anne Hutchinson, Religious Figure (1591-c. 1643).

- <a href="http://www.britannica.com/biography/Anne-Hutchinson">www.britannica.com</a>, Anne Hutchinson, American religious leader.

- <a href="http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/55219-anne-hutchinson-een..., Anne Hutchinson, een gemuilkorfde puriteinse.

- <a href="http://study.com/academy/lesson/trial-of-anne-hutchinson-history-signifi..., Trial of Anne Hutchinson: History, Significance &amp; Timeline.

- <a href="http://womenshistory.about.com/od/earlyamerica/a/anne_hutchinson.htm">wo..., Anne Hutchinson, Massachusetts Religious Dissident.

- <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Hutchinson">en.wikipedia.org</a>, Anne Hutchinson.

- <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Antinomian_Controversy">en.wikipedia.org</a>, Antinomian Controversy.

- <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Free_Grace_theology">en.wikipedia.org</a>, Free Grace theology.

- <a href="http://womenshistory.about.com/od/earlyamerica/a/hutchinson_qu.htm">wome..., Anne Hutchinson Quotes, Anne Hutchinson (1591-1643).

&nbsp;
<h2>Afbeelding:</h2>
<i>
Anne Hutchinson on Trial</i> by <a title="Edwin Austin Abbey" href="https://en.wikipedia.org/wiki/Edwin_Austin_Abbey">Edwin Austin Abbey</a>, via Wikimedia

Rubrieken: 

Partners: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.