Anton Pieck op 90-jarige leeftijd.

Anton Pieck: de creatieve duizendpoot uit Den Helder

Biografie – Op 24 november is het dertig jaar geleden dat Anton Pieck overleed. Hij werd beroemd door zijn ontwerpen voor de Efteling, maar hij deed veel meer. Wie was deze creatieve duizendpoot?

Anton Pieck werd op 19 april 1895 geboren in Den Helder. Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat Anton Pieck talent had. Toen hij nog maar elf jaar oud was, won hij al een prijs voor zijn tekenkunsten. Op zeventienjarige leeftijd had hij al zijn leraarsbevoegdheid op zak en kon hij aan de slag als tekenleraar op het Kennemer Lyceum in Overveen. Dit werk zou hij 40 jaar lang blijven doen. Op 22-jarige leeftijd trouwde hij met Jo van Poelvoorde. Uit hun huwelijk werden drie kinderen geboren, Elsa, Anneke en Max.

Populariteit van Anton Pieck

Ondertussen bleef Pieck zelf tekenen en ontwikkelde hij een heel eigen, kenmerkende stijl met veel oog voor detail. Zijn inspiratie deed hij vooral op tijdens reizen. "het Engeland van Charles Dickens" is dan ook veelvuldig terug te vinden in de werken van Pieck. Zijn illustraties waren van meet af aan populair. Dit was onder andere te danken aan de geheel eigen, idyllische wereld die hij in elke tekening schiep. Het meest bekend zijn de ijsgezichten en stadse tafereeltjes.

Anton Pieck en De Efteling

De populariteit van de tekenaar bleef niet onopgemerkt, want in 1951 werd hij gevraagd om het sprookjesbos in het Brabantse pretpark ‘De Efteling’ te ontwerpen. Pieck stond aanvankelijk niet te springen om een ontwerp te maken, maar nadat hij de plannen studeerde, besloot hij mee te werken. Pieck had een belangrijke eis: hij wilde voor de huisjes gebruikmaken van originele materialen, zoals gekleurde dakpannen en oude steentjes. Na zijn ontwerp van het sprookjesbos bleef Pieck lange tijd als hoofdontwerper en adviseur aan het pretpark verbonden.

Anton Pieck Museum

Bij zijn pensionering in 1960 werd Pieck benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Anton Pieck stierf op 24 november 1987 op 92-jarige leeftijd. Hij heeft nog meegemaakt dat in 1984 het Anton Pieck Museum 'Huis voor Anton Pieck' in Hattem werd geopend. In dit museum is een groot aantal werken van Pieck te bezichtigen.

Dit artikel verscheen eerder op IsGeschiedenis en is aangepast naar aanleiding van de actualiteit.

Afbeelding:

Gahetna.nl: Anton Pieck

Bogaerts, Rob / Anefo

Bronnen:

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement..