Geen afbeelding beschikbaar

Baltasar Garzón

Mensen willen weten waar hun geliefden zijn, om ze eindelijk te kunnen begraven

Aldus Amnesty International. Ooit klaagde hij George Bush, Pinochet en Osama Bin Laden aan. Nu moet onderzoeksrechter Baltasar Garzón zelf terecht staan, vanwege zijn onderzoek naar begane misdaden tijdens het Franco regime (1939-1975). 

Garzón Baltasar werd op 26 oktober 1955 geboren in Torres, gelegen in de Andalusische streek Jaén. Hij volgde een juridische opleiding en ging in 1988 werken voor het Audiencia Nacional, het speciale Hooge Gerechtshof van Spanje. De man verwierf bekendheid vanwege zijn vervolging van enkele leden van de ETA, de Baskische terreurbeweging. Hij bleek over een sterk doorzettingsvermogen te beschikken wanneer het ging over de veroordeling van oorlogsmisdadigers en terroristen.

Veel in het nieuws was zijn vervolging van José Barrionuevo Peña, toenmalig minister van Binnenlandse zaken van 1982 tot 1988. De minister bleek betrokken te zijn geweest bij de GAL, een geheime eenheid die ETA leden en enkele Baskische burgers vermoordde.Baltasar Garzón

Internationaal verwierf Baltasar faam vanwege zijn arrestatiebevel voor de Chileense ex-dicator Augusto Pinochet in 1998. Volgens Baltasar maakte Pinochet zich schuldig aan marteling en doodslag. Ook zette Baltasar zich in voor de Argentijnse kwestie. Hij beschuldigde militaire officieren ervan verantwoordelijk te zijn voor een genocide tijdens het dictatorschap van 1976 tot 1983.

Opmerkelijk waren Baltasar’s aanklachten tegen George Bush en Osama Bin Laden. De Amerikaanse president zou zich volgens de onderzoeksrechter schuldig hebben gemaakt aan het goedkeuren van marteling in onder andere Guantanomo Bay. Ook probeerde Baltasar Osama Bin Laden voor het gerecht te slepen wegens zijn terroristische aanslagen.

Een zaak in eigen land zorgde ervoor dat Garzón Baltasar zelf in het verdachtenbankje belandde. In 2008 veroordeelde Garzón het Franco regime voor het plegen van misdaden tegen de mensheid. Ook wilde hij dat allerlei massagraven opgegraven werden. In de amnestiewet van 1977 staat echter dat Spanjaarden niet meer vervolgd mogen worden voor misdaden begaan in het Franco tijdperk. Dat Garzón Baltasar nu zelf aangeklaagd wordt, leidt tot veel woedende reacties. “In al die jaren na het einde van de dictatuur is de enige die terechtstaat een rechter die er juist onderzoek naar doet”, beweert Amnesty International.

Partners: 

Personen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.