De geschiedenis van Barbie

Barbie, zestig jaar vrouwelijke perfectie

Op 9 maart 1959 werd Barbie geïntroduceerd aan de wereld. De pop werd voor het eerst gezien op de American Toy fair in New York. In het eerste jaar werden al meer dan 300.000 Barbiepoppen verkocht. Sindsdien is Barbie een van de meeste bekende stukken speelgoed ter wereld. 


De eerste Barbie


De eerste BarbieIn 1945 richtte Ruth Handler samen met haar man Elliot het bedrijf Mattel op. Het idee achter Barbie was dat de pop kon laten zien dat een meisje alles kan worden. Het uiterlijk van Barbie was geïnspireerd door de Bild Lilli pop. Lilli was een stripkarakter dat in 1952 werd bedacht door Reinhard Beuthien, voor de Duitse krant Bild Zeitung. De Lillipop kon gekocht worden in sigarenwinkels, zodat je de pop als een grap aan iemand cadeau kon geven. Maar al snel werd Lilli populair onder jonge meisjes. Ruth kocht de rechten voor de pop en maakte haar eigen versie. 


Deze eerste Barbie was een modepop en haar stijl was een weerspiegeling van de sterren uit de jaren vijftig, zoals Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor. Barbies volledige naam was Barbie Millicent Roberts, vernoemd naar Handlers dochter Barbara. 


Nieuwe ontwikkelingen voor Barbie


De pop kreeg in het begin veel kritiek om haar figuur. Omdat Barbie het lichaam van een volwassen vrouw had, met borsten en brede heupen, wisten veel mensen niet of Barbie wel voor kinderen bedoeld was. Gewoonlijk hadden poppen voor kinderen ook meer kinderlijke lichamen. Handler verzekerde mensen echter dat de pop voor kinderen was gemaakt. Dat liet het bedrijf blijken door in 1955 het kinderprogramma Walt Disney’s Mickey Mouse Club te sponsoren. Dit zorgde er namelijk voor dat Barbie haar eigen televisiereclames kreeg. Zo werd Mattel het eerste speelgoedbedrijf in de Verenigde Staten dat op televisie reclames gericht op kinderen uitzond. 


In 1961 werd Barbies vriendje Ken uitgebracht, vernoemd naar Handlers zoon. In hetzelfde jaar kwam ook de eerste roodharige Barbie uit, eerder was Barbie enkel verkrijgbaar met blond of bruin haar. De eerste beroemdheid wiens uiterlijk gebruikt werd voor een Barbiepop was het model Twiggy. Deze pop kwam in 1967 uit. Een jaar later kreeg Barbie een Afro-Amerikaanse vriendin genaamd Christie. Het zou pas in 1980 zijn dat de eerste Afro-Amerikaanse Barbiepop uitkwam, samen met een latina Barbie. 


De prestaties van Barbie


Door de jaren is Barbie vaak bekritiseerd over haar wel erg slanke figuur. In 1994 concludeerden Finse onderzoekers dat als Barbie een echte vrouw was, ze niet genoeg lichaamsvet had om te menstrueren. Maar naast de kritiek op de welbekende pop heeft het stuk speelgoed ook veel in het spotlicht gestaan. Sinds 1945 heeft Barbie meer dan 200 verschillende beroepen gehad. ‘’Astronaut Barbie’’ ging in 1965 naar de maan, vier jaar voor Neil Armstrong dit in werkelijkheid deed. Ze werd in 1986 door Andy Warhol geschilderd en modeontwerper Bob Mackie mocht in 1990 zijn eigen ontwerp voor de pop maken. Daarnaast stond ze in 2014 op de omslag van Sports Illustrated Swimsuit edition. 


In 2018 bracht Mattel een collectie Barbiepoppen uit die gebaseerd zijn op belangrijke vrouwen uit de geschiedenis, zoals Frida Kahlo en Amelia Earhart. Nu Barbie zestig jaar bestaat zijn de poppen ook verkrijgbaar in verschillende, meer realistische lichaamstypes en kleuren. In 2020 werden er ook nog Barbiepoppen met vlekken in hun gezicht (vitiligo) uitgebracht, poppen met kale hoofden en poppen in rolstoelen. 


Bronnen:Afbeelding:


  • Schoonheid Barbie mooie: Alexas_Fotos, via Pixabay
  • Engels: Pretty Pleats, Debut, and The Shopgirl dolls at Barbie Expo Les Cours Mont-Royal: Librarygurl [CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.