Bekijk online het 17e eeuwse Amsterdam met Straet View van Het Scheepvaartmuseum

Op dinsdag 22 april gaat Straet View live, een website van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Met Straet View kun je inzoomen op het Amsterdam van de 17e eeuw, toen de stad het wereldcentrum was van de cartografie. Op Straet View kun je een aantal unieke oude kaarten uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum in detail bekijken en downloaden.

Scheepvaart in 17e eeuw

Dankzij de scheepvaart werd Nederland, en Amsterdam in het bijzonder, het centrum van de moderne cartografie. De ontdekkingsreizen tijdens de 16e en 17e eeuw brachten in hoog tempo nieuwe informatie over onbekende gebieden. De zeelieden speelden de nieuw verworven kennis door aan kaartenmakers. Wie deze kaarten aandachtig bekijkt, realiseert zich hoe de kaarten het wereldbeeld in die tijd ingrijpend beïnvloedden.

Tentoonstelling De Atlassen

Straet View hoort bij de tentoonstelling De Atlassen die 1 april jl. in Het Scheepvaartmuseum geopend werd. In deze tentoonstelling wordt een aantal zeer bijzondere atlassen uit de periode 1480 tot 1680 getoond, opengeslagen op één van hun mooiste of meest karakteristieke pagina’s. Daarnaast zijn negentien atlassen geheel gedigitaliseerd. Deze kunnen op twee grote schermen van begin tot eind worden bekeken.


Titel: Het winkellandschap van Amsterdam - Stedelijke structuur en winkelbedrijf in de vroegmoderne en moderne tijd, 1550-2000
Auteur: Clé Lesger
ISBN: 9789087043735
Uitgever: Verloren
Prijs: €40,-

 

 


Wereldkaarten Ortelius en Ptolemeus

Vanaf komende week zijn er ook bijzondere posters van de wereldkaarten van Ortelius en Ptolemeus en een speciale editie van de Europese en Amsterdamse kaarten van Blaeu te koop in Het Pakhuys, de winkel van Het Scheepvaartmuseum. Deze kaarten zijn gedrukt op speciaal Modigliani papier en in beperkte oplage verkrijgbaar.

Over Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In 13 prikkelende en interactieve tentoonstellingen ontdekt de bezoeker op zijn eigen manier 500 jaar maritieme geschiedenis. Sfeervolle tentoonstellingen tonen het beste uit de vooraanstaande collectie. Bovendien zijn er speciale tentoonstellingen voor families, zoals Het verhaal van de walvis en Zie je in de Gouden Eeuw.

<h3>Meer informatie</h3>
<p>Het Scheepvaartmuseum - Ilonka Coenraad: 0650694546 </p>
<p>Website: <a title="Het Scheepvaartmuseum" href="http://www.hetscheepvaartmuseum.nl/">www.hetscheepvaartmuseum.nl</a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.