Geen afbeelding beschikbaar

Betrekkingen tussen Ecuador en Groot-Brittannië

Wij zijn geen Britse kolonie

Aldus de minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Ricardo Patiño, in een verklaring over de waarschuwing van Groot-Brittannië om de ambassade van dat land in Londen binnen te vallen met als doel de uitlevering van Wikileaks-oprichter Julien Assange te forceren. Maar wat waren in de loop van de jaren de betrekkingen tussen beide landen?

Ecuador is inderdaad geen Britse kolonie en is dat ook nooit geweest. Net zoals veel andere landen in Zuid-Amerika is het land lang overheerst geweest door de Spanjaarden. Dit betekent niet dat Groot-Brittannië en Ecuador in de loop van de geschiedenis nooit problemen met elkaar hebben gehad.

In de 17e en de 18e eeuw werd de belangrijke Ecuadoriaanse havenstad Guayaquil namelijk regelmatig aangevallen door Britse piraten. Van deze aanvallen zijn er maar liefst zeventien gedocumenteerd. De piraten kozen voor Guayaquil omdat rijkdommen uit de Spaanse koloniën in Zuid-Amerika vanuit deze haven verzameld werden om naar Spanje verscheept te worden. De Britse piraten waren gevreesd  in Guayaquil.

De Engelse piraten gebruikten de Galapagos-eilanden, bekend uit de beschrijvingen van Charles Darwin, vaak als uitvalsbasis om aan te vallen. Ze ontvoerden vrouwen uit de stad en dreigden de stad in brand te steken tenzij er grote sommen losgeld betaald werden. Bij één van deze aanvallen op de stad, in 1687, brak er een brand uit, waarbij 35 piraten en 75 verdedigers van de stad om het leven kwamen. Tweeëntwintig jaar later was er eveneens een aanval van Engelse piraten op de havenstad, maar door de uitbraak van gele koorts in Guayaquil waren de piraten genoodzaakt om zich terug te trekken.

Uiteindelijk hebben de aanvallen van de Britse piraten op Guayaquil er toe geleid dat de stad haar centrum verplaatste naar het zuiden van het land. Hierdoor was het centrum van de stad beter beschermd tegen dergelijke aanvallen. In 1820 verklaarde Guayaquil zich als eerste stad in Ecuador onafhankelijk van Spanje. Het gehele land bereikte deze status in 1830. De Galapagos-eilanden van waaraf de piraten opereerden vielen vanaf 1832 ook toe aan Ecuador.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!