Geen afbeelding beschikbaar

Biografie Prins Johan Friso

Prins Friso heeft ernstige hersenbeschadigingen opgelopen toen hij vorige week onder een lawine werd bedolven. Het is onzeker of hij ooit nog bijkomt. Dat heeft het hoofd van het team van behandelend artsen van prins Johan Friso bekendgemaakt. Johan Friso werd geboren op 25 september 1968.

Johan Friso Bernhard Christiaan David werd op 25 september 1968 geboren in Utrecht als Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg. Nadat Beatrix in 1980 koningin werd, verhuisde het gezin naar Den Haag. De jonge prinsen gingen in de Hofstad naar het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL).

Studententijd

Friso slaagde in 1986 voor zijn VWO-examen en ging twee jaar Mechanical Engineering studeren aan het College of Engineering van de University of California te Berkeley (VS). Hierna ging hij luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft studeren en als tweede studie bedrijfseconomie in Rotterdam. In 1994 behaalde hij zijn ingenieursdiploma. Drie jaar later behaalde hij bovendien zijn MBA aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau (Frankrijk).

Werk

Na het behalen van zijn universitaire graad, werkte de Prins achtereenvolgens bij de firma McKinsey & Company en in 1998 bij de investeringsbank Goldman Sachs International in Londen waar hij werkzaam was in de investment banking divisie. Vervolgens werd de Prins in 2004 mededirecteur bij TNO Space in Delft en managing director voor Wolfensohn & Company in Londen. Sinds 2011 is Prins Friso werkzaam als CFO (Chief Financial Officer) bij URENCO in Stoke Poges, Buckinghamshire, Engeland.

Schandalen

Lange tijd werd gespeculeerd over de geaardheid van Prins Friso. Daar maakte hij in 2001 korte metten mee: de RIVD verklaarde dat de prins heteroseksueel was. Een jaar later kwam bovendien de verklaring dat Mabel Wisse Smit "tot de nauwe vriendenkring van de prins" behoorde. Op 30 juni 2003, werd de verloving bekend gemaakt. De vermeende banden met ex-topcrimineel Klaas Bruinsma zorgde echter voor veel ophef.

Huwelijk

Omdat de regering, mede naar aanleiding van de wensen van het paar, besloot geen toestemmingswet voor het huwelijk in te dienen bij de Staten-Generaal, is Prins Friso sinds zijn huwelijk geen lid van het Koninklijk Huis meer. Hij komt sindsdien ook niet meer in aanmerking voor troonopvolging. De huwelijkse plechtigheid van plaats op 24 april 2004 in de Oude Kerk te Delft. Het paar kreeg twee dochters: Luana en Zaira. Het gezin woont in Londen.

Lech

Sinds 1959 gaat de koninklijke familie jaarlijks naar het Oostenrijkse Lech. Zo ook dit jaar. Afgelopen vrijdag raakte de prins tijdens een tocht buiten de pistes, bedolven onder een lawine. Vandaag werd in een persverklaring bekend dat hij na een hartstilstand vijftig minuten is gereanimeerd en hij hersenbeschadiging heeft opgelopen. Het is onbekend of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.