Prinses Christina

Biografie Prinses Christina

Op 16 augustus 2019 is Prinses Christina op 72-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van botkanker. De jongste zus van prinses Beatrix en tante van koning Willem Alexander meed al vanaf jonge leeftijd de schijnwerpers zoveel mogelijk. Daardoor was ze gedurende haar leven het minst bekende lid van het Nederlands Koninklijk Huis.


Geboorte en Greet Hofmans


Christina werd op 18 februari 1947 geboren als Maria (Marijke) Christina, als dochter van kroopriness Juliana en Prins Bernhard. Al snel werd duidelijk dat de prinses met een oogziekte te kampen had. Dit was het gevolg van de ziekte rodehond, die Juliana tijdens haar zwangerschap had opgelopen. Toen Cristina één jaar oud was, zocht de inmiddels tot koningin gekroonde Juliana contact met gebedsgenezeres Greet Hofmans. Het koninklijke paar hoopte dat zij iets aan het oogprobleem van de prinses kon doen. Dit luidde het begin van de Greet Hofmans affaire in, die bijna tot een constitutionele crisis leidde.


Naamsverandering


Op 16-jarige leeftijd koos de prinses ervoor om in plaats van haar eerste voortaan haar tweede naam als roepnaam te gebruiken. Vanaf 5 april 1963 ging ze als prinses Christina door het leven. De naamsverandering was een populair onderwerp in de pers, maar Christina zelf sprak er nauwelijks over. Zij vond de ophef nogal overtrokken omdat ze haar naam niet werkelijk veranderde, maar slechts haar tweede naam ging voeren.


Studie


Het oogprobleem van Christina bleef aanwezig maar dat weerhield haar er niet van om vanaf 1966 pedagogiek te gaan studeren in Groningen. Hierna volgde ze een zangopleiding aan het conservatorium van Montréal in Canada. Na het afronden van haar opleiding vertrok ze naar New York om zangles te gaan geven. Hier ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot, de Cubaanse katholiek Jorge Guillermo.


Huwelijk


Het stel trouwde in 1975 en kreeg twee zoons en een dochter. Het paar vroeg geen toestemming voor het huwelijk aan de Staten-Generaal, waardoor Christina zichzelf van erfopvolging uitsloot. In 1992 trad de prinses bovendien toe tot de Rooms-Katholieke kerk. Het huwelijk hield echter geen stand. Christina keerde in 1994 terug naar Nederland en vroeg een scheiding aan. De band tussen de prinses en haar ouders was erg hecht. Zo vergezelde ze hen tot 1994 elk jaar trouw op Prinsjesdag. Ook zong ze op de begrafenis van zowel Bernhard als Juliana.


Belastingschandaal


In 2009 kwam Christina in het nieuws door een belastingschandaal. Haar geldzaken werden geregeld via het kanaaleiland Guernsey, wat haar een aanzienlijke besparing op de vermogensbelasting opleverde. Na een aantal kritische Kamervragen stopte de prinses met deze regeling.


Begin 2019 kwam de prinses wederom in het nieuws, nadat ze in New York een kostbare tekening van Peter Paul Rubens, samen met nog een aantal andere werken, had laten veilen. In 2018 werd bekend gemaakt dat er bij Christina botkanker was geconstateerd. De prinses overleed in de ochtend van 16 augustus 2019 op Paleis Noordeinde op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van deze ziekte.


Bron:


Afbeeldingen:


Afbeelding

Door Anefo / Croes, R.C. [CC BY-SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.