Geen afbeelding beschikbaar

Biografie van acteur Jeroen Willems

Lieve, mooie Jeroen. Twee dagen geleden stonden we nog te dansen. Rust zacht.



Aldus actrice Carice van Houten in reactie op het plotselinge overlijden van Jeroen Willems op 50-jarige leeftijd. De Nederlandse acteur zou gisteren optreden in het Amsterdamse Carré in een jubileumvoorstelling ter ere van het 125 jarig bestaan van het theater. Tijdens de repetities kreeg Willems echter last van hartklachten, waarna hij later die dag overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hartstilstand.


Jeroen Willems werd geboren op 15 november 1962 te Maastricht. Hij doorliep de opleiding van de Toneelacademie Maastricht en stond dan ook al op jonge leeftijd op de planken. Zo maakte Willems namens Theatergroep Hollandia zijn debuut met het stuk ‘Boeren Sterven’ en gooide al snel hoge ogen met zijn optredens in ‘La Musica’ (1991) en de solovoorstelling 'Twee Stemmen' (1997). Daarnaast werkte de acteur regelmatig voor andere toneelgezelschappen, waaronder het Nationale Toneel en Oostpool.


In de loop van de jaren ’90 richtte Willems zich vervolgens ook steeds meer op televisieproducties. Zo vertolkte hij onder meer rollen in de series ‘Bij nader inzien’ (1991), ‘Zwarte Sneeuw’ (1996), ‘Wij Alexander’ (1998), ‘Bij Ons in de Jordaan’ (2000) en Stellenbosch (2007). Mede dankzij dit succes kreeg Willems ook rollen aangeboden in films als ‘Nynke’ (2001), ‘Ocean’s Twelve’ (2004) en ‘Komt een vrouw bij de dokter’ (2009). Ondertussen bleef de acteur ook nog actief in de theaterwereld en won hij in 2004 de Louis D’or voor zijn rol in de voorstellingen ‘La Musica Twee’ en ‘Brel de Zoete Oorlog´.


In 2010 beleefde Willems vervolgens zijn topjaar. Zo vertolkte hij onder meer koning Willem II in de dramaserie ‘De Troon’ en Prins Claus in de film ‘Majesteit’, een rol waarvoor hij beloond werd met het Gouden Kalf voor ‘beste mannelijke bijrol’. Bovendien kreeg Willems dat jaar de hoofdrol in de opera ‘La Commedia’, die werd opgevoerd in de prestigieuze concertzaal Carnagie Hall te New York. In het afgelopen jaar speelde Willems onder meer de crimineel Mirko Narain in de telefilm ‘Cop vs. Killer’, een rol waarmee hij eveneens een Gouden Kalf won.


Gisteravond zou de acteur optreden in Carré op een jubileumvoorstelling ter ere van het 125-jarig bestaan van het theater. Tijdens de repetitie kreeg Willems echter last van hartklachten, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar overleed hij later die dag aan de gevolgen van een hartstilstand. Jeroen Willems was 50 jaar oud.

"Lieve, mooie Jeroen. Twee dagen geleden stonden we nog te dansen. Rust zacht."

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.