Geen afbeelding beschikbaar

Biografie van Steve Jobs

'Steve behoorde tot de grootste Amerikaanse vernieuwers - moedig genoeg om anders te denken, brutaal genoeg om te geloven dat hij de wereld kon veranderen en getalenteerd genoeg om dat ook te doen', aldus president Obama. Steve Jobs overleed gisteren op 56-jarige leeftijd. Maar wie was deze man die geroemd werd om zijn charismatische voorkomen?

Steve Jobs werd op 24 februari 1955 geboren in San Francisco. Over zijn biologisch ouders is weinig bekend. Zijn biologische moeder zou een studente zijn geweest en zijn vader een Syrische politieke wetenschapper of hoogleraar. Na zijn geboorte werd hij ter adoptie gesteld aan Paul Jobs en Clara Jobs-Hagopain uit Mountain View. Zij noemden de baby Steven Paul. Al op jonge leeftijd ontdekte Steve de wereld van elektronica. Maar nadat hij zijn middelbare school had afgerond, meldde hij zich bij het Reed College om te gaan studeren. Zijn schoolwerk stond echter niet hoog op zijn prioriteitenlijst en al na zes maanden stopte hij met zijn opleiding.

Spirituele verlichting

Hij bedacht dat hij een tijdje moest gaan werken. Op 19-jarige leeftijd solliciteerde hij bij het bedrijf Atari de videogames –producent en werd aangenomen om spelletjes te ontwikkelen. Toen  hij genoeg geld had verdiend, pakte hij zijn biezen om in India op zoek te gaan naar spirituele verlichting. Toen de spirituele wonderen uitbleven, keerde hij na een tijdje weer terug naar de Verenigde Staten.

Apple Computer

Zijn jeugdvriend Steve Wozniak had tijdens zijn afwezigheid een personal computer in elkaar gezet en liet het vol trots aan Jobs zien, die diep onder de indruk was. Ze besloten daarop de handen ineen te slaan. De eerste computer van het bedrijf zetten zij in elkaar in de garage van de ouders van Jobs in Los Altos met hulp van een paar vrienden. Toen het duo erin slaagde vijfentwintig Apple I machines te verkopen, richtten ze op 1 april 1976 Apple Corporation op. Ze besloten kant-en-klare computers te verkopen in plaats van de bouwpakketten die tot op dat moment over de toonbank gingen. Hetzelfde jaar hadden ze hun eerste publieke ‘optreden’ op een Personal Computer Festival. Daar zag Jobs voor het eerst de kracht van marketing van een product.

Marketing

Om de computer te promoten stapten de mannen naar de PR-adviseur Regis McKenna. Via hem kwamen zij in contact met de eerste investeerders. Een jaar later, in 1977 lanceerden zij alweer de tweede pc. De computer werd een succes. Het bedrijf bleef investeren en nadenken over nieuwe producten. Zo wilde Jobs een handzame computer creëren, die zo makkelijk te bedienen zou zijn als een broodrooster. In januari 1984 lanceerde het bedrijf de Macintosh, aanvankelijk een groot succes. Maar de marketing van Microsoft die samenwerkte met Intel was op dat moment beter. Het bedrijf kwam in zwaar weer terecht en dat had nadelige gevolgen voor Jobs.

NeXT

In mei 1985 werd hij hardhandig het bedrijf uitgezet, na een interne machtsstrijd met toenmalig algemeen directeur John Sculley. Twee jaar later, in 1987, legde ook zijn oude partner Steve Wozniak zijn fulltime werkzaamheden neer, al is hij nu nog steeds aandeelhouder. Jobs richtte vervolgens een nieuwe onderneming op: NeXT. Met dit bedrijf ging Jobs zich opnieuw bezighouden met het fabriceren van computers. Nadat de verkoopresultaten van hardware tegen bleken te vallen besloot Jobs zich met NeXT alleen nog maar bezig te gaan houden met het maken van software.

Terugkomst

Zijn drie opvolgers bij Apple maakten er een potje van en het marktaandeel van Apple bleef dalen. De computers waren echter nog wel gewild bij grafici, scholen, muzikanten en universiteiten. Maar in 1997 haalde Apple Jobs terug bij het bedrijf. In 1996 werd NeXT overgenomen door Apple. Het overgrote deel van het management van Apple werd vervangen door het management van NeXt, Daardoor werd ook wel beweerd dat Apple NeXT betaalde om Apple te kopen. Na de overname werd Jobs raadgever bij Apple. In 1998 werd de iMac gelanceerd. Met deze nieuwe personal computer slaagde Jobs erin Apple weer gezond te maken. De echte doorbraak voor Apple kwam in 2001 met de lancering van de iPod en de elektronische iStore die iTunes verkocht. Deze mp3-spelers luidden een nieuw tijdperk voor Apple in.

Gezondheid

Al jaren kwakkelde de gezondheid van Jobs. In 2004 overwon hij alvleesklierkanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie. Daarna leek het de goede kant op te gaan, totdat hij begin 2011 weer met ziekteverlof ging. Hij gaf op 24 augustus 2011 de fakkel van CEO definitief door aan Tim Cook, maar bleef zelf aan als voorzitter. Op 5 oktober 2011 overleed de geestelijk vader van Apple.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.