Home » Inhoudelijke tags

Uitvindingen

Veel gebruiksvoorwerpen zijn zo vanzelfsprekend geworden dat het bijna onvoorstelbaar is dat mensen eeuwenlang zonder deze uitvindingen geleefd hebben. In de rubriek ‘Uitvindingen’ werpt IsGeschiedenis elke week een licht op het ontstaan en de soms eeuwenlange ontwikkeling van spullen die inmiddels onmogelijk weg zijn te denken uit ons dagelijks leven.

Schip voor aanleggen telegrafische kabel
Nieuws - 24 apr 2024

Op 16 augustus 1858 werd er voor het eerst een telegram gestuurd via een telegraafkabel. Hierdoor werd snellere communicatie over de hele wereld mogelijk.

Wekker
Reportage - 21 apr 2021

Soms zou je ‘m wel uit het raam willen gooien. Zeker als je er net iets vroeger door wordt wakker gemaakt dan je eigenlijk zou willen: de wekker.

Fax
Reportage - 24 mrt 2021

De fax is door de digitalisering en de komst van het internet aan het einde van de 20e eeuw al een tijdje van het podium verdwenen, maar desondanks wordt het nog steeds gezien als een veili

Pannenkoeken
Reportage - 18 mrt 2021

Het is één van de meest geliefde lekkernijen ter wereld, ook in Nederland: de pannenkoek.

Cassettebandje
Reportage - 18 mrt 2021

Het cassettebandje was jarenlang een van de belangrijkste manieren om muziek mee af te spelen. Wist je dat dat een Nederlandse uitvinding was?

Mechanisme van Antikythera
Nieuws - 15 mrt 2021

Het is wetenschappers eindelijk na 120 jaar gelukt om de werking van het 2000 jaar oude mechanisme van Antikythera te ontrafelen. Hoe hebben ze dit gedaan?

Asfalt
Reportage - 4 mrt 2021

Tegenwoordig kennen we asfalt als het mengsel waar het wegdek van gemaakt is en waar we met onze auto´s, scooters en fietsen overheen rijden, maar het heeft door de eeuwen heen ook andere d

Injectiespuit
Reportage - 24 feb 2021

De hele wereld is in de ban van het coronavaccin. We wachten met smart op het spuitje dat er hopelijk voor gaat zorgen dat we ons leven weer normaal kunnen gaan oppakken.

Knikkeren
Nieuws - 11 feb 2021

Knikkeren is nu weer helemaal in, maar wist je dat knikkeren al duizenden jaren oud is? Wat is het verhaal achter deze tijdloze rage?

Fitness
Nieuws - 19 jan 2021

Gustav Zander was de eerste die actief een verband legde tussen fysieke inspanning en het algemeen welzijn van het lichaam. Wat hield zijn methode in?

Photo by Gift Habeshaw on Unsplash
Reportage - 12 nov 2020

Veel mensen dragen hun haar in een vlecht. Vlechten waren vroeger niet gewoon maar een haarstijl, maar hadden juist veel verschillende doeleinden. Ze konden duiden op status, elegantie en veiligheid. Maar waar en wanneer zijn mensen begonnen met hun haar te vlechten?

Photo by Austrian National Library on Unsplash
Reportage - 18 sep 2020

De lobotomie is een chirurgische behandeling die uitgevonden werd in de 20e eeuw door Portugese neuroloog António Egas Moniz, hij voerde deze behandeling uit op mensen met een psychiatrische stoornis.

Pagina's

Abonneren op Uitvindingen