Geen afbeelding beschikbaar

Boeddha’s reis naar spirituele verlichting

De Maya Devi-Tempel in Nepal is driehonderd jaar ouder dan werd aangenomen. Archeologen hebben de resten van een houten structuur gevonden onder de tempel, de resten komen uit de zesde eeuw voor Christus. Eerder werd gedacht dat de tempel in de derde eeuw voor Christus gebouwd werd. De tempel wordt gezien als de geboorteplek van Boeddha en de ontdekking is het archeologische bewijs dat Boeddha voor 550 voor Christus geboren moet zijn.


Er is weinig zeker over het leven van Boeddha er zijn slechts de overleveringen die vertellen hoe zijn leven eruit zou hebben gezien.


Jeugd prins Gautama


Boeddha werd geboren als Siddahartha Gautama in de Nepalese plaats Lumbini. Wanneer hij precies geboren werd en in welke periode hij geleefd heeft is onduidelijk. Hij was de zoon van Mayadevi en Suddhodana, die koning was van een groot gebied. Zijn moeder stierf zeven dagen na de geboorte en prins Gautama werd verder opgevoed door zijn tante. Veel wijzen vertelden de koning dat zijn zoon een groot heerser zou worden of een simpel leven zou leiden waarbij hij zou streven naar verlichting. Zijn vader zag hem liever als heerser en hield hem afzijdig van de buitenwereld. Toen hij zestien was trouwde hij met Yasodhara, samen kregen ze een zoon genaamd Rahula.


Zoektocht naar verlichting


Op de leeftijd van 29 wilde Gautama zien wat er buiten het paleis gebeurde en ging hij samen met een bediende stiekem op pad. Hij zag armoede en ellende buiten de muren van het paleis. Ook zag hij een monnik. De bediende legde hem uit dat de monnik een simpel leven leidde dat gericht was op spirituele ontwikkeling. Na deze openbaring besloot Gautama om zijn oude leven achter zich te laten en monnik te worden. Hij ging in de leer bij twee meesters, maar dit gaf hem geen verlossing van het leed dat hij ondervond van zijn eerdere ervaringen. Gautama trok zich terug in de bossen, waar hij zes jaar lang aan zelfpijniging deed. Ook dit bracht hem niet de zo gewenste verlichting.


Boeddha als spiritueel leider


Vervolgens ging hij naar Badhgaya waar hij onder een boom mediteerde met het plan daar te blijven tot hij verlichting bereikte. De volgende ochtend was zijn wens in vervulling gegaan, hij was nu een verlicht man die zich Boeddha noemde. Boeddha trok vervolgens de rest van zijn leven door Noord-India om zijn kennis te delen en te verspreiden. Hij kreeg velen volgelingen en werd een spiritueel leider. Op 80-jarige leeftijd overleed hij in Kushinagar. Zijn kennis en ideeën zijn later door middel van mondelinge overleveringen opgeschreven en vormen de basis van het boeddhistische geloof.


De archeologische vondsten bij de tempel werpen nieuw licht op de geboorte van Boeddha. Er zijn ook resten van wortels gevonden die wijzen op een boom waar de tempel omheen zou kunnen zijn gebouwd. Boeddha’s moeder zou namelijk een boom hebben vastgehouden bij de bevalling.


 


 


 

Bronnen


-     Mens-en-samenleving.infonu.nl, Boeddha: Een biografie en de symboliek daarvan (28-02-2008) 


-     Katinkahesselink.net, Gautama Boeddha 


 


 

Rubrieken: 

Landen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.