Boeddhisme

Nieuws - 1 dec 2016

Gautama Boeddha of Siddhartha Gautama Boeddha werd geboren in Lumbini in het hedendaagse Nepal.

Nieuws - 16 nov 2015

Op vrijdag de 13e november 2015 is Parijs het slachtoffer geworden van een reeks terroristische aanslagen.

Nieuws - 24 dec 2014

Religie is in het communistische China een moeilijk punt.

Nieuws - 26 nov 2013

De Maya Devi-Tempel in Nepal is driehonderd jaar ouder dan werd aangenomen. De tempel wordt gezien als de geboorteplek van Boeddha.

Nieuws - 26 jul 2013

De Engels-Amerikaanse schrijver Aldous Leonard Huxley verkrijgt grote bekendheid met zijn vele romans en korte verhalen.

Nieuws - 14 jun 2012

We kennen ze allemaal, de Boeddhabeeldjes die de spirituele meester afbeelden als goedlachse, dikke man. Gautama Buddha, zoals Boedha eigenlijk heet, was echter een knappe, slanke prins.

Nieuws - 7 feb 2012

President Nasheed van de Maldiven trad vandaag af, nadat er drie weken lang protesten tegen zijn bewind plaats vonden. De woede onder de bevolking werd aangewakkerd door de arrestatie van een rechter. Ook politieagenten sloten zich aan bij een demonstratie in de hoofdstad Malé. De Maldiven zijn een kleine eilandengroep in de Indische Oceaan, waar enkele eeuwen voor christus vissers hun intrek zochten.

Nieuws - 28 dec 2011

Vandaag werd bekend dat BNN-presentatrice Nicolette Kluijver door Stichting Wakker Dier is uitgeroepen tot de ‘Meest Sexy Vegetariër van Nederland’. Naar schatting is momenteel ongeveer 5 procent van de Nederlandse bevolking vegetarisch. In de jaren ’40 was de Indiase leider Mahatma Gandhi één van de belangrijkste rolmodellen voor een vegetarische levensstijl.

Nieuws - 18 okt 2011

Gisteren stak een boeddhistische non zichzelf in brand uit protest tegen de Chinese onderdrukking van Tibet. In de afgelopen eeuw is deze methode van protest regelmatig gebruikt om aandacht te vragen voor politieke vraagstukken, maar van oorsprong is zelfverbranding een cultureel fenomeen.

Nieuws - 7 aug 2011

Op 8 augustus viert Bhutan zijn onafhankelijkheid. Het kleine land ligt in de Himalaya en wordt omringd door China en India. Tot de 17e eeuw was Bhutan het toneel van elkaar bestrijdende stammen en vorstendommen. Vanaf de negende eeuw had het Boeddhisme grote invloed in het gebied, vanwege een toestroom van boeddhistische vluchtelingen uit het aangrenzende Tibet.

Abonneren op Boeddhisme